Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis lanceert Refugee Buddy App voor vluchtelingen
5 november 2015 |

Rode Kruis lanceert Refugee Buddy App voor vluchtelingen

#Vluchtelingen - Het Rode Kruis werkt aan een speciale app voor vluchtelingen. De Refugee Buddy App voorziet vluchtelingen tijdens de eerste periode van hun verblijf in Nederland  van informatie over hun verblijfplaats, faciliteiten in de buurt en relevant nieuws. "Ik vind deze app erg belangrijk. Als een vluchteling aankomt in een nieuw land voelt het soms net alsof hij of zij in de jungle is", zegt Semereab Zeratsion gevlucht uit Eritrea.

rk_buddy_press_release_nexus5.pngAangekomen in Nederland hebben veel vluchtelingen vaak geen idee waar ze zich bevinden, hoe hun procedure er verder uit ziet, waar in de buurt de kerk of de moskee is, hoe de gezondheidszorg in Nederland werkt, et cetera. Het Rode Kruis wil daarom gebrek aan informatie opvullen met de Refugee Buddy App. Door de app bij aankomst in Nederland te  installeren kan een deel van deze onzekerheid of onduidelijkheid worden weggenomen en worden de mensen zelfredzamer. In de app is bijvoorbeeld informatie te vinden over praktische zaken rondom de asielprocedure, verkeer en vervoer, medische voorzieningen en de cultuur in Nederland.  Een vrijwillige redactie verzorgt de nieuwsvoorziening rondom de vluchtelingenproblematiek in de eerder genoemde talen​.

Naar schatting heeft 90% van de vluchtelingen een smartphone

Directeur Gijs de Vries: "Informatie is anno 2015 een primaire behoefte geworden. Als Rode Kruis willen we met deze app een hoop onzekerheid en onduidelijkheid bij mensen wegnemen.  Wij zien de app als een logische aanvulling op onze bestaande hulpverlening."
 

Van de grote groep vluchtelingen die Nederland dit jaar bereikt heeft, heeft naar schatting 90%  een smartphone. Voor velen is die telefoon tijdens de tocht en bij aankomst in het land waar ze, al dan niet tijdelijk, verblijven hun steun en toeverlaat – ook om in contact te blijven met verwanten elders, bijvoorbeeld via Facebook en Whatsapp. Met de Refugee Buddy App wil het Rode Kruis aansluiten bij de eigentijdse informatie-behoeften van deze groep mensen.


De app is een aanvulling op de huidige noodhulpactiviteiten van het  Rode Kruis aan vluchtelingen in Nederland. Sinds september worden dagelijks overal in het land vrijwilligers van de hulporganisatie ingezet om te ondersteunen bij de opvang van vluchtelingen in noodopvanglocaties, het verlenen van EHBO aan vluchtelingen, het inzamelen en uitdelen van kleding en het helpen bij opsporing en contactherstel met familieleden.


Ook het COA en VluchtelingenWerk Nederland hebben bijgedragen aan de app.

English translation​ 

Arabic translation 

Help mee en doneer

Wil jij het Rode Kruis ondersteunen in de activiteiten voor de vluchtelingen in Europa? Doneer op giro 6868, IBAN-nummer NL83 INGB 0000 0068 68 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.