Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis legt wandelaars in de watten
16 juli 2014 |

Rode Kruis legt wandelaars in de watten

Dinsdag is de 98e editie van de Vierdaagse van Nijmegen begonnen. Een recordaantal vrijwiligers staat paraat waarvan een groot aantal om blaren te behandelen. Gelukkig kunnen Vierdaagse-lopers die blaren hebben opgelopen nu sneller en gemakkelijker behandeld worden. Waar vrijwilligers van het Rode Kruis soms tientallen minuten in de weer konden zijn met tape, zijn vette watten nu het favoriete hulpmiddel.

"Eén teen intapen kost een kwartier tijd tegenover drie minuten met vette watten voor vijf tenen", zegt vrijwilligster Ellen Wiggers (33). "Moet je nagaan hoeveel wandelaars je kunt behandelen met vette watten in de tijd van één wandelaar met tape."

De watten, die vaak zigzagwatten worden genoemd, hebben een natuurlijke vetstof die er voor zorgt dat de huid niet uitdroogt. Ook voorkomt het nieuwe blaren en neemt het geen vocht op.

Rode Kruis vrijwilligers Jeannette Heerschop (50) en Carla Meijerink (23) leggen de voordelen uit van deze 'vette' watten. "Mensen met een dichte blaar, waar dus nog een velletje op zit, helpen we graag met vette watten. De behandeling duurt gemiddeld zo'n drie minuten, dat is veel sneller dan wanneer iemand getapet moet worden. Dat is niet alleen prettig voor de loper, die snel weer door wil, maar ook voor alle andere wachtenden in de rij."

De wandelaars die behandeld zijn met watten krijgen schone watten mee voor de volgende dag. Die kunnen zij gemakkelijk zelf aanbrengen. Als mensen na die dag nog steeds watten nodig hebben kunnen ze die bij de Rode Kruisposten gewoon in een envelop ophalen. De eerste twee dagen is er al bijna 1000 meter vette watten doorheen gegaan. Tot nu toe zijn er al 410 rollen à 2 meter opgegaan aan de behandelingen én is er nog ruim 80 meter weggegeven aan de wandelaars, zodat zij de volgende dag zichzelf kunnen verbinden.

Het aanbrengen van de watten is een eenvoudige handeling, er hoeft geen cursus voor gevolgd te worden. Bij het tapen moet dat nog wel. Wanneer iemand door het lopen een open blaar heeft opgelopen, is dit wel alleen te behandelen met tape. "Watten geven pluis af, dus bij een open wond is een behandeling daarmee niet mogelijk", zegt Ellen Wiggers. "Maar de meeste mensen kunnen wel met vette watten worden behandeld."

Op de eerste loopdag is ¾ van de wandelaars met een blaar behandeld met watten. Vrijwilligers geven aan dat ze het idee hebben dat een derde van hen niet meer terug hoeft te komen. De meeste wandelaars zijn erg tevreden over de nieuwe behandeling. "Mensen wachten op je dus het is heel fijn dat je na een paar minuten weer verder kunt", zegt wandelaar Sanne (22).