Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis lobbyt tijdens klimaattop in Parijs
2 december 2015 |

Rode Kruis lobbyt tijdens klimaattop in Parijs

​#Ramppreventie – Het Rode Kruis is aanwezig tijdens de klimaattop in Parijs. Daar doen we onder andere mee met het programma van Partners for Resilience (PFR). “We willen meer aandacht voor kwetsbare gemeenschappen in landen waar regelmatig rampen voorkomen, zoals Mali of Kenia”, zegt Raimond Duijsens, Rode Kruis-coördinator bij PFR.

Partners-For-Resilience-Ethiopie-Bomen-Planten.jpg
 Het Rode Kruis in Ethiopië plant bomen op bergen tegen aardverschuivingen. (Foto: Rode Kruis)

“In Ethiopië is het risico op aardverschuivingen voor een aantal gemeenschappen flink verminderd,” zegt Raimond Duijsens. “We hebben terrassen op berghellingen gemaakt en daarop kleine bomen geplant. Daardoor kan de regen geen grote modderstromen meer veroorzaken”. Het is een van de vele maatregelen die PFR de afgelopen 5 jaar hebben genomen in kleine gemeenschappen tegen rampenrisico’s door de klimaatverandering.

"We staan sterker tegenover natuurrampen"

Partners for Resilience bestaat uit Care Nederland, Cordaid, het Rode Kruis, het Rode Kruis Klimaatcentrum en Wetlands International. Deze 5 NGO’s werken samen met 9 landen die regelmatig te maken hebben met natuurrampen waarbij klimaatverandering een grote rol speelt. “Elke NGO heeft zijn eigen expertise, hierdoor kunnen we van elkaar leren en staan we sterker tegenover natuurrampen”, zegt Duijsens. De 9 landen waar PFR de afgelopen 5 jaar hebben geholpen met projecten opzetten in kleine gemeenschappen zijn: Kenia, Ethiopië, Oeganda, Mali, Filipijnen, India, Indonesië, Guatemala en Nicaragua.

Partners-For-Resilience-Ethiopie-Terras.jpg
 Met de aanleg van deze terrassen zijn de Ethiopiërs beter beschermd tegen extreme weeromstandigheden. (Foto: Rode Kruis)

Mangrovebossen planten

Op de Filipijnen, waar dorpen aan de kust regelmatig kampen met tyfoons, hebben PFR geholpen met het planten van mangrovebossen. Deze vorm van vegetatie breekt de kracht van water tijdens een storm. De bomen beschermen op die manier de kustgebieden, en de huizen raken minder beschadigd. “Een mooie bijkomstigheid is dat kleine gemeenschappen verdienen aan de mangrovebossen. Ze kweken er garnalen in. Dit is goed voor hun economie,” zegt Duijsens.

Partners-For-Resilience-Mangrovebos.jpg
 Het planten van Mangrovebossen beschermd de bevolking op de Filipijnen en is ook een inkomstenbron. (Foto: Rode Kruis)


Aanleggen van dammen

De komende 5 jaar gaan PFR hun partners, in landen die te maken hebben met grote rampenrisicio’s, helpen om overheden ertoe te bewegen de wetgeving aan te passen. Ook willen PFR ervoor zorgen dat deze overheden geld beschikbaar stellen voor het opzetten van projecten in kwetsbare gemeenschappen. “In Mali hebben we op die manier al lokale bevolkingsgroepen geholpen met het verkrijgen van toestemming voor hun plannen”, zegt Duijsens.

In Malinese dorpen wisten ze precies hoe ze zich konden beschermen tegen extreme weersomstandigheden. Inwoners wilden het hoge water tijdens overstromingen beter kanaliseren door onder andere kleine dammen te bouwen. Tot voor kort kregen ze moeilijk toegang tot hun overheid, maar nadat PFR hen had geholpen met lobbyen lukte het wel. Inmiddels zijn de dammen aangelegd. Dit soort lobby zal de boventoon gaan voeren in het nieuwe programma van PFR. Partners-For-Resilience-Klimaattop.jpg
 PFR hebben succes met het lobbyen op de Klimaattop in Parijs. (Foto: Rode Kruis)

Meer aandacht voor rampenrisico's en ramppreventie

Deze week lobbyt PFR ook in Parijs. “Tot nu toe gaat het lobbyen goed tijdens de klimaattop”, zegt Duijsens. PFR  vragen overheden in hun afspraken meer aandacht te besteden aan rampen die door klimaatverandering vaker voorkomen en meer schade veroorzaken. “We hopen dat de alle partijen hier, maar ook nationale en lokale overheden, bedrijven en organisaties, nu en in de komende jaren meer aandacht gaan besteden aan rampenrisico’s en ramppreventie voor kleine gemeenschappen. Verder willen we dat in wetgeving en bij grote investeringen altijd wordt gekeken naar rampenrisico’s en dat gemeenschappen daarbij actief worden betrokken”, aldus Duijsens.

Veel goedkoper

Tijdens de klimaattop lobbyt het PFR ook voor innovatieve manieren van hulpverlening. Door klimaatverandering gaan er vaker rampen voorkomen. De partners willen proberen de noodsituatie voor te zijn door geld te besteden aan maatregelen als de kans op een ramp groot wordt. Voorbeelden hiervan zijn het aanleggen van voedselvoorraden of helpen bij vroege oogsten. Lokale gemeenschappen zullen dan weerbaarder zijn tegen de ramp als die zich inderdaad voordoet. “Onze verwachting komt misschien niet altijd uit, maar we zijn er van overtuigd dat dit uiteindelijk veel goedkoper is dan alleen maar noodhulp na een ramp,” zegt Duijsens.

Ploumen.jpg
Minister Ploumen ondertekent samen met Jurriaan Lahr (hoofd Internationale Hulp) het partnerschap met PFR. (Foto: Rode Kruis)

Wil jij ook helpen met het voorkomen van rampen?

Minister Ploumen van Buitenlandse Zaken heeft voor de komende 5 jaar 50 miljoen euro voor PFR beschikbaar gesteld. PFR wordt daarnaast gedeeltelijk gefinancierd door het Prinses Margriet Fonds. Wil jij ook helpen bij het voorkomen van rampen?
Steun dan het Prinses Margriet Fonds.