Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis maakt trieste balans op na 5 jaar conflict Syrië
9 maart 2016 |

Rode Kruis maakt trieste balans op na 5 jaar conflict Syrië

#SyriaCrisis - Het conflict in Syrië duurt inmiddels 5 jaar. Het geweld heeft zo'n 250.000 levens gekost en er zijn miljoenen mensen gevlucht om zichzelf en hun gezin in veiligheid te brengen. Het Rode Kruis maakt een trieste balans op en hangt de vlag halfstok. ​​​​​​

syrie-noodhulp-sarc-640.jpg ​De Syrische Rode Halve Maan (SARC) helpt de bevolking evacueren. (Beeld: Ibrahim Malla, IFRC)

Zo'n 250.000 mensen zijn overleden, 13 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig en 61 Rode Kruis en Rode Halve Maan-hulpverleners zijn omgekomen. Een triest resultaat van een 5 jaar lang durend conflict in Syrië. Een politieke oplossing lijkt ver weg, en de gevolgen van het conflict zorgen in binnen- en buitenland voor mensonwaardige situaties door grote vluchtelingenstromen.

​Vlag halfstok

Vandaag ​hangt het Rode Kruis de vlag halfstok. Als eerbetoon aan de 61 vrijwilligers die omgekomen zijn bij hun bijzondere humanitaire werk, en als symbool voor het verdriet en leed dat het conflict veroorzaakt bij de Syriërs. 

conflict-syrie-noodhulp-2-640.jpg
 Regelmatig behandelt de SARC slachtoffers van het geweld. (Beeld: Ibrahim Malla, IFRC)​

Diepe bewondering

"Als zelfs hulpverleners doelwit worden in de strijd, is de menselijkheid ver te zoeken. Het is ongelooflijk wat de burgerbevolking in Syrië al jaren moet doorstaan, en welke gevaren onze collega's daar dagelijks moeten trotseren. Ik heb diepe bewondering voor de duizenden vrijwilligers die elke dag opnieuw kiezen om hulp te gaan verlenen,  ondanks de grote risico's en het feit dat zij zelf of hun familie en gezin ook getroffen zijn door het conflict," zegt Gijs de Vries, algemeen directeur van het Nederlandse Rode Kruis.

conflict-syrie-noodhulp-3-640.jpgDe SARC evacueert patiënten uit een ziekenhuis in Aleppo. (Beeld: Islam Mardini - SARC)

Kleine lichtpuntjes

In Syrië hebben meer dan 13 miljoen mensen, meer dan de helft van de bevolking, humanitaire hulp nodig. Daarvan kunnen naar schatting 4,5 miljoen mensen niet of moeilijk bereikt worden, terwijl zij  acuut hulp nodig hebben. Hulpverlening is buitengewoon moeilijk door gebrek aan toegang en gebrek aan voldoende middelen; het is bovendien erg gevaarlijk doordat medische faciliteiten, voertuigen of teams vaak niet gerespecteerd en beschermd worden. De lichtpuntjes zijn klein, maar ze zijn er: na lang onderhandelen was het begin februari weer mogelijk om hulp te bieden in lang onbereikbare plaatsen als Madaya, Kefraya en Foua, en het huidige, maar tijdelijke staakt het vuren brengt een korte adempauze voor burgers en hulpverleners.

Vluchtelingen Syrië in cijfers v7-01-01 - Web.jpg
Klik op de visual om hem in groter formaat te bekijken.

Humanitair oorlogsrecht

We grijpen deze week opnieuw aan om alle strijdende partijen in Syrië met klem te verzoeken de regels van het internationaal humanitair oorlogsrecht na te leven en dus hulpverleners, ambulances en ziekenhuizen te respecteren en beschermen.

syrie-conflict-noodhulp-4-640.jpg  De SARC helpt burgers die slachtoffer zijn geworden van het gewapende conflict. (Beeld: Abdul Kader Fayad - SARC)

Lees meer over het conflict in Syrië

Help deze mensen en doneer nu!​


Of geef op Giro 6868, IBAN-nummer NL83 INGB 0000 0068 68 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.

Artikel delen?