Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis maakt zich op voor Vierdaagse
13 juli 2012 |

Rode Kruis maakt zich op voor Vierdaagse

De Vierdaagse staat voor de deur. Vanaf dinsdag 17 juli barst het wandelevenement weer los en trekken ruim 40.000 wandelaars de stoute schoenen aan op weg naar de Via Gladiola. Ook dit jaar is het Rode Kruis weer van de partij om Eerste Hulp te bieden aan de wandelaars. Met in totaal 579 vrijwilligers is de organisatie van de hulpverlening in 2012 groter dan ooit.

Door bezuinigingen zet het Ministerie van Defensie dit jaar bijna geen medisch personeel meer in bij de rustplaatsen. Daarom is aan het Rode Kruis gevraagd het ontstane gat aan te vullen met EHBO vrijwilligers. Een flinke uitdaging. "Onze inzet wordt met 25% vergroot en dat is niet niks. We moesten dit jaar echt meer vrijwilligers werven, wat zeker niet in een handomdraai was geregeld”, vertelt Janneke Gankema van het Rode Kruis. “De uitdaging zat hem vooral in alle bijkomende zaken, zoals de slaapplaatsen voor ruim 100 extra personen. Maar ook training, kleding en materiaal voor iedereen. "

Kleefpleister, kamferspiritus en wattenstaafjes

Het behandelen van (geblesseerde) wandelaars gaat moeilijk als er niet voor elke behandeling voldoende pleisters en gaasjes zijn. Het team dat verantwoordelijk is voor het magazijnbeheer heeft inmiddels alle medische materialen uitgezocht en in de rolkasten gepakt. Zo verloopt de de bevoorrading van de Eerste Hulpposten straks vlekkeloos.

Van blaar tot megabyte

Meten is weten. Daarom registreert het Rode Kruis dit jaar voor het eerst de behandelingen. Op die manier is er continue “real time”-informatie  en kan er snel ingegrepen worden als er bijzondere situaties ontstaan. De registratie gebeurt onder andere met de barcode op de polsbandjes van de wandelaars. Alle informatie komt binnen bij de meldkamer van het Rode Kruis. Hier monitoren informatiespecialisten alles en verwerken en rapporteren zij aan de operationeel manager en medisch leider van het Rode Kruis.  

Volg ons op Twitter!

Algemeen nieuws over de Rode Kruis hulpverlening tijdens de Vierdaagse is te volgen via twitter.com/rodekruis en #rk4d