Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis medewerker gewond bij hulpkonvooi Homs
10 februari 2014 |

Rode Kruis medewerker gewond bij hulpkonvooi Homs

Een chauffeur van de Syrische Rode Halve Maan is gewond geraakt tijdens de distributie van hulpgoederen aan de Syrische stad Homs. Toen de trucks met hulpgoederen afgelopen zaterdag de stad binnen reden, werden zij onder vuur genomen. Ook werden er mortier granaten afgeschoten in de buurt van het konvooi. Het hulpkonvooi was duidelijk herkenbaar aan de symbolen van de Rode Halve Maan op de trucks en outfits van de hulpverleners.

“Gezien de enorm moeilijke situatie die op dit moment heerst in Syrië, en al helemaal in een stad als Homs, is het van levensbelang dat alle partijen in het conflict het werk van hulpverleners mogelijk maken”, zegt Abdul Rahman al-Attar, president van de Syrische Rode Halve Maan.

Dringende oproep

Het humanitair oorlogsrecht stelt dat dragers van het Rode Kruis of Rode Halve Maan embleem overal gerespecteerd en beschermd moeten worden en verbiedt aanvallen op hulpverleners. Het Internationale Rode Kruis en de Syrische Rode Halve Maan deden maandag opnieuw een dringend beroep op de verschillende strijdende partijen in Syrië om deze regels na te leven. Zonder respect en veiligheid voor de hulpverleners en hun materieel is het onmogelijk om aan alle kanten van de frontlinies hulp te verlenen en levens te redden.

Goederen voor Homs

Ondanks de aanval op het hulpkonvooi zijn onze Syrische collega's erin geslaagd om 250 voedselpakketten, 190 hygiëne pakketten en medicijnen voor chronische ziekten af te leveren in Homs. Ongeveer 600 mensen werden geëvacueerd. Ondertussen slaagden de hulpverleners om ook in Barzeh, een buitenwijk van Damascus, 47 trucks met hulpgoederen af te leveren. In het vluchtelingenkamp in Yarmouk gaven hulpverleners eerste hulp en psychosociale zorg aan gewonden en getraumatiseerde mensen. Ernstig gewonden werden geëvacueerd naar klinieken buiten het kamp.


homs 4.jpg

Hulpverleners van de Syrische Rode Halve Maan evacueren burgers  uit de belegerde stad Homs