Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis: meer hulp nodig op Lesbos
19 november 2015 |

Rode Kruis: meer hulp nodig op Lesbos

#Vluchtelingen - Dagelijks arriveren er meer dan 5.000 vluchtelingen op Lesbos. Rode Kruis-vrijwilligers werken dag en nacht om hen te helpen. Er is echter een groot tekort aan hulpgoederen en hulpverleners en met de winter op komst is dit een zeer zorgelijke situatie. Op dit moment breidt het Rode Kruis zijn hulp uit, onder andere door fast-track-opleidingen te geven. 

Lesbos1.jpg  Deze vrijwilliger helpt een meisje uit de boot. (© Charlotte Hyest: IFRC)

Rode Kruis-vrijwilligers hebben hun handen vol aan de 5.000 tot 6.000 vluchtelingen die dagelijks aankomen op Lesbos. Inmiddels bevinden er zich 387.300 migranten op het eiland. In vergelijking met de bevolking 86.000 mensen is dit een groot aantal en dat levert problemen op. Er zijn spanningen en frustraties ontstaan tussen de inwoners van Lesbos en de vluchtelingen. Daarnaast is er een tekort aan hulpmiddelen en vrijwilligers.

"Ze was haar man en 2 kinderen kwijtgeraakt"

Op dit moment zijn er tientallen Rode Kruis-vrijwilligers actief op Lesbos die basisvoorzieningen moeten distribueren, familieleden herenigen, reddingsacties opzetten, psychosociale ondersteuning bieden en nog veel meer regelen. Zij komen handen tekort en daarom is er een oplossing bedacht. Rode Kruis-vrijwilligers geven fast-track-opleidingen aan burgers die de vluchtelingen willen helpen. Op die manier voegen zich binnen korte tijd nieuwe vrijwilligers bij het Rode Kruis. De vriendinnen Katerina, Maria en Katie hebben zich opgegeven voor deze training.

Lesbos-2.jpg  De vluchtelingen worden opgewacht door het reddingsteam. (© Caroline Haga: IFRC) 

“Een paar weken geleden ontmoette ik een jonge vrouw die haar man en twee kinderen was kwijtgeraakt tijdens haar reis. Ik wist niet hoe ik haar kon helpen”, zegt hulpverleenster Katerina. Samen met haar vriendinnen besloot ze de training te doen. “Hopelijk kunnen we de vluchtelingen nu wel helpen wanneer familieleden vermist zijn.”   

Tijdens de boottocht raken veel familieleden elkaar kwijt. Batool (20) zocht samen met haar broers naar de rest van haar familie. Ze kregen hulp van vrijwilligers en hebben inmiddels telefooncontact met hun familie. “Op dit moment zijn ze nog in Turkije maar ze proberen zo snel mogelijk naar Griekenland te komen”, zegt Batool.


Lesbos-3.jpg Dit kleine meisje heeft de overtocht vanuit Turkije overleefd. Nu is ze in de veilige handen van de vrijwilligers. (© Charlotte Hyest: IFRC ) 


60 miljoen mensen op de vlucht. Laat ze niet in de kou staan.

Syrië, de Centraal Afrikaanse Republiek, Jemen… de vluchtelingenstroom blijft toenemen. En de winter is in aantocht. Het Rode Kruis staat voor een enorme opgave. Hulpverleners draaien overuren en staan voor onmogelijke keuzes: wie helpen we wel en wie niet? Moeten we misschien halve voedselpakketten uitdelen? Het zijn keuzes die het Rode Kruis niet wil maken. Laat ons niet kiezen. Geef op giro 6868, IBAN-nummer NL83 INGB 0000 0068 68 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.