Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis Niger in actie na uitbraak Rift Valley fever
24 september 2016 |

Rode Kruis Niger in actie na uitbraak Rift Valley fever

​Het Rode Kruis in Niger heeft 60 vrijwilligers ingezet bij een uitbraak van Rift Valley fever, een zeer besmettelijk virus. Het virus vormt een ernstige bedreiging voor de bevolking die lijdt onder een tekort aan voedsel. De vrijwilligers verspreiden preventieve informatie om besmettingen zo veel mogelijk te voorkomen.

artikel_Niger_fever.jpg

Rift Valley fever is een ziekte die zich verspreid door contact met geïnfecteerd bloed, organen van geïnfecteerde dieren of een beet van een geïnfecteerde mug. Veel voorkomende symptomen van de ziekte zijn koorts, algehele zwakte, rugpijn en duizeligheid. Zonder behandeling kan de ziekte leiden tot blindheid en ernstige bloedingen.

​Voedseltekort

“We zijn erg bezorgd over de verspreiding van de ziekte en de mogelijke gevolgen voor de mensen in Tahoua, waar een groot tekort aan voedsel is en veel mensen ondervoed zijn.” Vertelt Denis Baryanga, operations manager van het internationale Rode Kruis in Niger. 
Ook veel vee sterft als gevolg van de ziekte. Hierdoor wordt het voor de bevolking in het getroffen gebied nog moeilijker om in eigen onderhoud te voorzien.

Slachtoffers

De eerste gevallen doken eind augustus op in de Tahoua regio in Niger. Sindsdien heeft het virus zich verspreid over 28 dorpen in de buurt van de grens met Mali en Algerije. Volgens een verklaring van het Ministerie van Gezondheid in Niger, heeft het virus tot nu toe 23 levens geijsd en zijn er 60 mensen geïnfecteerd. Het grootste deel van de geïnfecteerden zijn herders.​

Rode Kruis staat klaar​

Het Rode Kruis in Niger houdt de uitbraak goed in de gaten, in samenwerking met het Ministerie van Gezondheid en de World Health Organization (WHO). Het Rode Kruis staat klaar om de inzet zo nodig op te schalen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.​


Artikel delen?