Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis Noodhulpteams gaan lichtgewonden bij rampen verzorgen
27 juli 2015 |

Rode Kruis Noodhulpteams gaan lichtgewonden bij rampen verzorgen

​#NoodhulpNederland - Bij  rampen of calamiteiten waarbij gewonden vallen, kan het Rode Kruis worden opgeroepen om de reguliere hulpdiensten te komen versterken. Sinds jaar en dag staan Rode Kruisvrijwilligers hiervoor paraat en kunnen zij 24/7 worden opgeroepen. Tot nu toe werkte het Rode Kruis hiervoor met de Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistentie (SIGMA). Vanaf 2016 wordt deze hulpverlening uitgevoerd door de nieuwe Noodhulpteams van het Rode Kruis.

Sigma 1 (2).jpg
       Vanaf 2016 zullen de noodhulpteamleden zelfstandig hulp verlenen aan de lichtgewonde slachtoffers.

De Noodhulpteams ontfermen zich bij een ramp of calamiteit over de lichtgewonde slachtoffers. Het ambulancepersoneel kan zich daardoor voortaan concentreren op de zorg voor de zwaargewonde slachtoffers. Met als bijkomend voordeel dat alle gewonden, zwaar- of lichtgewond, sneller en tegelijkertijd hulp kunnen krijgen. "Het Rode Kruis helpt mensen in nood – en met deze nieuwe teams gaan we dat vanaf januari nog beter organiseren", aldus Suzanne Laszlo, clustermanager Hulpverlening en Vrijwilligersmanagement van het Nederlandse Rode Kruis.

Sneller ter plaatse

Met bijna 1.000 vrijwilligers, verdeeld over 25 districten, hebben de Noodhulpteams een landelijk dekkend netwerk. De districten vallen samen met de Veiligheidsregio's van de overheid. Elk operationeel team bestaat uit 8 hulpverleners, die na alarmering vaak een kwartier of zelfs sneller ter plaatse kunnen zijn dan nu mogelijk is met SIGMA. De logistiek van verzamelen en verplaatsen naar de ramplocatie wordt namelijk verbeterd, dankzij resultaten uit onderzoek van wiskundigen van de Vrije Universiteit naar het verband tussen geografische spreiding van hulpverleners en de aanrijtijd ten opzichte van een ramplocatie.

Zelfstandige hulp

Op dit moment biedt SIGMA voornamelijk ondersteunende hulp bij de behandeling van zwaargewonden. Vanaf 2016 zullen de noodhulpteamleden zelfstandig hulp verlenen aan de lichtgewonde slachtoffers. Dit sluit goed aan bij de ervaring van het Rode Kruis met EHBO en evenementenhulpverlening. Om goed geoefend te blijven voor noodsituaties worden de hulpverleners van de Noodhulpteams daarom ook ingezet voor de eerstehulpverlening bij grotere evenementen als de Dam tot Damloop, Koningsdag, Marathons en de Nijmeegse Vierdaagse. Naast deze praktijkervaring krijgen de hulpverleners training in de noodhulp en oefenen zij jaarlijks met de partners als ambulancediensten, brandweer en politie.

Momenteel is het Rode Kruis bezig met de werving van extra vrijwilligers voor de noodhulpteams. Wil je weten wat jij kunt betekenen, klik hier voor meer informatie of meld je aan.