Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis ondersteunt calamiteitenhospitaal Utrecht
9 september 2015 |

Rode Kruis ondersteunt calamiteitenhospitaal Utrecht

#Calamiteitenhospitaal – Tweeëntwintig Rode Kruis-vrijwilligers ondersteunen verplegend personeel dat 68 patiënten in het calamiteitenhospitaal in Utrecht verzorgt. De patiënten zijn naar aanleiding van de lek in de waterleiding in het VU medisch centrum overgebracht naar het noodgebouw.

calamiteitenhospitaalutrecht.jpg
  De vrijwilligers bieden de patiënten en familieleden een luisterend oor en stellen hen gerust.

“Vannacht hielden 3 Rode Kruis-vrijwilligers de wacht in het calamiteitenhospitaal”, zegt coördinator Noodhulp Harry Eggens. De vrijwilligers zijn verdeeld in shifts en staan om de beurt klaar om de patiënten en verplegers te helpen. Hun voornaamste taak is het verlichten van de werkzaamheden van het verplegend personeel. Ze ontfermen zich over patiënten en bieden hen een luisterend oor. Verder verschonen ze bedden. “Patiënten en familieleden kwamen gestresst binnen. De vrijwilligers hebben hen gerustgesteld en getroost”, vertelt Eggens. “Inmiddels is de sfeer hier vrij rustig”.

Best zwaar
Het is niet de bedoeling dat de patiënten lang in het calamiteitenhospitaal verblijven. De opvang in de raamloze noodopvang-locatie zou aanvankelijk 3 tot 4 dagen duren, maar het lijkt erop dat het verblijf erin korter wordt. Veel patiënten zijn inmiddels al overgeplaatst naar andere ziekenhuizen. “Voor de vrijwilligers is het best zwaar om ’s nachts te werken. Ze moeten de volgende dag gewoon naar hun werk”, zegt Eggens. “Maar ze zijn positief ingesteld en de hulpverlening gaat hen goed af”.

Gesprongen waterleiding
Door een gesprongen waterleiding in Amsterdam-Zuid liepen delen van het VU Medisch Centrum onder water op dinsdag 8 september 2015. De in totaal vijfhonderd patiënten werden overgebracht naar andere locaties, waaronder het calamiteitenhospitaal