Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis ondersteunt hulpdiensten bij chloorlek zwembad Spijkenisse
16 mei 2014 |

Rode Kruis ondersteunt hulpdiensten bij chloorlek zwembad Spijkenisse

Het Rivièrazwembad in Spijkenisse is vrijdagavond ontruimd nadat kinderen in het bad last kregen van tranende ogen. In het bad waren 200 tot 300 kinderen aanwezig. Uit voorzorg zijn vanuit de wijde omtrek ambulances naar Spijkenisse gestuurd. Vijfentwintig noodhulpvrijwilligers van het Rode Kruis waren snel ter plaatse om ondersteuning te bieden aan de professionele ambulancediensten.

Opvang kinderen met foliedekens

Twee Rode Kruis SIGMA-teams, de Snel Inzetbare Groepen ter Medische Assistentie, zijn na melding van het incident direct opgeroepen en waren snel ter plaatse. De noodhulpvrijwilligers hebben tenten opgezet om kinderen met klachten op te vangen en van een foliedeken te voorzien. De kinderen met ademhalingsproblemen werden naar de nabijgelegen Arcaplex bioscoop gebracht, waar de professionele ambulancediensten de verdere medische behandeling voor hun rekening namen. Indien nodig zijn de kinderen met de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Hulp bij calamiteiten

De SIGMA-teams van het Rode Kruis worden opgeroepen bij rampen en calamiteiten met veel slachtoffers. Ze worden ingezet om de behandelcapaciteit van de medische professionele hulpverleners te vergroten.  Deze noodhulpvrijwilligers vormen in teams van gemiddeld acht personen een Snel Inzetbare Groep Ter Medische Assistentie. Zij zijn speciaal opgeleid en bieden geneeskundige assistentie aan het ambulancepersoneel. Ruim 1.200 SIGMA-vrijwilligers verspreid over heel Nederland staan dag en nacht paraat. Ze kunnen binnen een uur aan de slag.