Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis ondersteunt slachtoffers busramp
14 maart 2012 |

Rode Kruis ondersteunt slachtoffers busramp

Hulpverleners van het Rode Kruis-Vlaanderen staan ouders, familie, vrienden en scholen van de slachtoffertjes van het busongeluk in Zwitserland bij met psychosociale hulp. 

Zeven Rode Kruis vrijwilligers waren vanmorgen in de betrokken scholen om ouders, vrienden en leerkrachten op te vangen. Twee vrijwilligers gaan met de ouders mee naar Zwitserland. Ze blijven daar enkele dagen om iedereen ter plaatse de nodige psychosociale hulp te bieden.

Opvang van betrokkenen

Het Rode Kruis-Vlaanderen werd woensdagmorgen om 04:00 opgeroepen voor ondersteuning van hun Dringende Sociale Interventie (DSI) teams. Nog voor de ouders aankwamen op de scholen, waren zij aanwezig om psychosociale ondersteuning te bieden. In totaal zijn 7 Rode Kruis vrijwilligers aanwezig op de scholen in Lommel en Heverlee, waarvan de slachtoffers afkomstig zijn, maar ook in Beersel en in Haasrode. Ook op het vliegveld in Melsbroek staan DSI vrijwilligers klaar om betrokkenen op te vangen. Het Nederlandse Rode Kruis is momenteel niet betrokken bij de hulpverlening.

Informatie

Ongeruste ouders kunnen het beste contact opnemen met het Belgische Ministerie van Buitenlands Zaken via telefoonnummer +32 (0)2 501 4000

Psychosociale ondersteuning

De Dringende Sociale Interventie teams van het Rode Kruis-Vlaanderen werden in 1980 opgericht in de nasleep van de zware overstromingen in Ruisbroek in Belgie. Het Rode Kruis werd toen veel geconfronteerd met ongeruste familieleden die op zoek waren naar informatie. DSI vrijwilligers zijn speciaal getraind in het bieden van pyschosociale ondersteuning. De dienst richt zich op drie pijlers: onthaal, informatie en begeleiding van slachtoffers. 
‚Äč