Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis opent bloedbank in Nepal
29 april 2015 |

Rode Kruis opent bloedbank in Nepal

#AardbevingNepal - Het Rode Kruis heeft in Nepal de eerste bloedbank op zonne-energie geopend. Het centrum is ontworpen om aardbevingen te weerstaan en levens te redden in de dagen en weken na een ramp.

De timing is nauwelijks te geloven: slechts enkele dagen voordat de enorme aardbeving grote delen van Nepal verwoestte, opende het Rode Kruis in dit land de eerste bloedbank op zonne-energie. "We kunnen aardbevingen niet tegenhouden of voorspellen", zegt Inma Lopez de la Cova van het Britse Rode Kruis die bij de opening van het gebouw was. "Het enige wat we kunnen doen is voorbereidingen treffen. Ik ben zo blij dat we de bloedbank net op tijd geopend  hebben -  we kunnen hiermee echt levens redden."

Bloedbank op zonne-energie

Door de aardbeving werd afgelopen zaterdag de elektriciteit in de hoofdstad Kathmandu volledig uitgeschakeld. Ook vóór de ramp leed de stad al regelmatig onder langdurige stroomstoringen. De bloedbank moest daarom uitgerust worden met een eigen stroomvoorziening. De zonnepanelen op het dak voorzien verschillende accu's en een generator van stroom. Bovendien is het gebouw uitgerust met energiezuinige apparatuur en zelfs koelkasten die minder stroom dan gemiddeld verbruiken.

560 Liter bloed

In de nieuwe bloedbank kan 560 liter bloed veilig afgenomen en bewaard worden. Bovendien is er ruimte voor personeel om te slapen - zodat het centrum 24/7 kan blijven werken. De bloedbank staat in de stad Lalitpur, hoofdstad van het gelijknamige district , gelegen vlak onder de hoofdstad van Nepal, Kathmandu. De bloedbank ligt pal naast een belangrijke verbindingsweg in de stad.

Constructie bestand tegen aardbevingen

Het gebouw van twee verdiepingen is gemaakt van zeecontainers. Die zijn relatief goedkoop en lopen minder kans beschadigd te raken door aardbevingen dan gebouwen van baksteen of beton. De containers zijn ter versteviging met bouten aan elkaar gemonteerd. Alle apparatuur is aan de wanden bevestigd om zo het risico op beschadiging tijdens een aardbeving te minimaliseren.