Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis opent giro 6251 voor slachtoffers van orkaan Sandy
8 november 2012 |

Rode Kruis opent giro 6251 voor slachtoffers van orkaan Sandy

Het Nederlandse Rode Kruis heeft rekeningnummer 6251 opengesteld voor de slachtoffers van Sandy. De orkaan heeft de afgelopen weken niet alleen in de Verenigde Staten maar ook in andere landen veel schade aangericht. Zo zijn ook Haïti, Cuba en Jamaica zwaar getroffen. Op de eilanden zijn niet alleen tienduizenden huizen verwoest, maar zijn ook de voorzieningen voor schoon drinkwater en elektriciteit beschadigd. Er is grote behoefte aan extra geld om de tienduizenden ontheemden te kunnen helpen met onderdak, schoon drinkwater en dekens, maar ook aan keukensets, dekzeilen en hygiëne pakketten.

Cuba

In Cuba is de chaos groot. De sterke wind en regenval troffen 1 miljoen mensen en hebben meer dan 32.000 huizen verwoest. De vrijwilligers van het Rode Kruis helpen bij het uitdelen van hulpgoederen en bij de opvang van mensen in tijdelijke kampen.

Haïti

De regering in Haïti heeft de noodtoestand uitgeroepen. Meer dan 18.000 families zijn getroffen en duizenden huizen verwoest. Daarnaast gingen vele gewassen verloren. Volgens Frans Lommers, hulpverlener van het Nederlandse Rode Kruis in Haïti, is er daardoor grote kans op een voedselcrisis. ‘Nu 70% van de oogsten vernield is zullen de prijzen nog verder stijgen en lopen anderhalf miljoen Haïtianen het risico honger te lijden'. De hulpverlening van het Rode Kruis richt zich, naast het uitdelen van hulpgoederen en het verlenen van onderdak, ook op aandacht voor hygiëne, sanitatie en herstel van levensonderhoud.

Jamaica en VS

Ook in Jamaica helpt het Rode Kruis families die door de orkaan hun huis en gewassen hebben verloren. Meer dan 3400 families hebben dringend hulp nodig. Daarnaast is het Rode Kruis actief in andere landen die getroffen werden door Sandy, waaronder de Verenigde Staten. Zo werden meer dan 1700 Amerikaanse Rode Kruisvrijwilligers ingezet om de hulpverlening te ondersteunen.

Bijdragen Rode Kruis

Het Nederlandse Rode Kruis liet eerder weten 40.000 euro bij te dragen aan de hulpverlening van het Rode Kruis op Haiti. Er is echter meer geld nodig om alle gedupeerden van hulp te kunnen voorzien.