Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis opent gironummer voor slachtoffers in Gaza
28 juli 2014 |

Rode Kruis opent gironummer voor slachtoffers in Gaza

​Het Rode Kruis maakt zich grote zorgen over de alarmerende humanitaire situatie in de Gazastrook. De hulporganisatie vraagt Nederlanders een bijdrage te doen voor de slachtoffers van het geweld in Gaza.

Het aantal doden en gewonden in Gaza als gevolg van het recente grondoffensief en de bombardementen stijgt schrikbarend. Duizenden inwoners zijn gewond geraakt en inmiddels zijn er meer dan 1.000 doden gevallen.  76% daarvan is burger. Eén op de vier van deze burgerslachtoffers is kind. 200.000 mensen zijn op de vlucht geslagen voor het geweld. Het aanhoudende geweld treft inmiddels de gehele bevolking: ook aan Israëlische zijde is het lokale Rode Kruis actief om levensreddende hulp te bieden en gewonden te verzorgen.

Basisbehoeften

De situatie in Gaza vraagt dringend om ondersteuning. Vele huizen zijn verwoest of beschadigd. Een belangrijk deel van de infrastructuur is vernietigd. Grote delen van Gaza zitten zonder elektriciteit. De aanhoudende bombardementen hebben een schrijnend gebrek aan schoon drinkwater veroorzaakt. Het risico op ziekten is groot, doordat water vervuild is en riolen niet werken. Bevoorraden van het gebied is lastig, aangezien de grenzen zo goed als gesloten zijn.  Daardoor is het voor de getroffen bevolking erg moeilijk om nog in de dagelijkse basisbehoeften te voorzien. Vluchtelingen zoeken via verschillende instanties, waaronder het Rode Kruis, onderdak in leegstaande scholen en andere gebouwen.

Hulpverlening

Hulpverleners en vrijwilligers van het Rode Kruis in Gaza, Israël en de Westelijke Jordaanoever verlenen 24 uur per dag hulp. Aan beide zijden van de frontlinies, dwars door het geweld aan een ieder in nood. Het Rode Kruis heeft geld nodig voor de aankoop van medicijnen, de medische uitrusting van hulpverleners en medische apparatuur in ziekenhuizen. Er is geld nodig voor het ambulancevervoer van gewonden en voor noodaggregaten van ziekenhuizen. Er is geld nodig om de getroffen bevolking en de vluchtelingen te voorzien van hygiënepakketten en huishoudelijke artikelen. En ten slotte heeft het Rode Kruis geld nodig om noodreparaties uit te voeren aan waterinstallaties en sanitaire faciliteiten. 

Omgekomen vrijwilligers

Afgelopen week werd bekend dat twee vrijwilligers van de Palestijnse Rode Halve Maan omgekomen zijn tijdens hun werk.  Drie anderen raakten gewond. In totaal zijn tot nu toe 33 vrijwilligers van de Palestijnse Rode Halve Maan gewond geraakt. Sinds het begin van het grondoffensief is een kliniek van de Palestijnse Rode Kruis, een zustervereniging van het Rode Kruis, ernstig beschadigd geraakt. Tien ambulances liepen ernstige schade op. Zeven daarvan zijn niet meer inzetbaar.

Humanitair oorlogsrecht

Het Rode Kruis roept alle partijen op tot naleving van het humanitair oorlogsrecht. Medisch personeel, medische faciliteiten en ambulances moeten volgens de bepalingen in het humanitair oorlogsrecht gerespecteerd en beschermd worden en mogen niet aangevallen of misbruikt worden.

Steun het Rode Kruis

Het Rode Kruis helpt direct bij rampen en conflicten en redt daarmee levens. Help ons om de slachtoffers van het geweld in Gaza/Westbank te helpen.