Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis opent gironummer 6868
3 september 2014 |

Rode Kruis opent gironummer 6868

Het Nederlandse Rode Kruis opent gironummer 6868 voor de hulpverlening in verschillende conflictgebieden. Het geld gaat naar de slachtoffers in Syrië, Zuid-Soedan, Centraal Afrikaanse Republiek en Irak.

De nood in Syrië, Zuid-Soedan, Centraal Afrikaanse Republiek en Irak is hoog. Maar het Rode Kruis heeft op dit moment te weinig middelen voor de hulpverlening aan de getroffenen in deze brandhaarden. Daarom heeft het Rode Kruis besloten om één gironummer te openen voor de hulp in conflictgebieden wereldwijd.

Voedselcrisis Syrië naar nieuw dieptepunt

Gijs de Vries is net terug uit Syrië. "De omvang van de verwoesting, het verlies en het verdriet zal ik niet snel vergeten", reageert de algemeen directeur van het Rode Kruis op zijn eerste reis naar een crisisgebied.  "Bij elk gesprek en elk bezoek kwam daarbij één ding overduidelijk naar voren: voedsel, voedsel, voedsel. Ik ben ontzettend trots op wat onze vrijwilligers in Syrië al voor elkaar hebben gekregen, maar er is nog zo veel meer nodig."

Groeiend voedseltekort

Na ruim drie jaar van aanhoudend geweld bereikt de situatie in Syrië dit jaar een nieuw dieptepunt. Het bestaande voedseltekort voor de miljoenen getroffen Syriërs groeit gestaag. De extreme droogte door het tekort aan regenval zorgt nu dat voedselproductie, met name tarwe, in 2014 naar verwachting maar de helft van de hoeveelheid van 2013 zal beslaan. De voedselprijzen zullen daardoor verder stijgen en de voltallige Syrische bevolking zeer hard treffen. Dat stelt het Rode Kruis, onder meer na een bezoek aan dit door geweld getroffen land.

Ramp op ramp

Terwijl het geweld op verschillende plekken aanhoudt en dagelijks levens eist, krijgt de Syrische bevolking ramp op ramp te verduren. Velen van hen zijn op de vlucht en wonen in geïmproviseerde onderkomens, verlaten kantoren, onafgebouwde  constructies of lege scholen. Levend onder erbarmelijke omstandigheden, met een tekort aan voedsel, zonder schoon drinkwater of basale medische zorg, raken zij steeds verder verzwakt. De aantredende winterkou zal voor verdere problemen zorgen.

Tekort aan geld voor noodhulp

Niet alleen in Syrië verslechtert de situatie met de dag. Het Rode Kruis liet al eerder weten dat er dringend meer hulp nodig is voor de slachtoffers in de vele conflictgebieden. Door gebrek aan toegang en veiligheid, maar met name door ontbrekende fondsen kan de hulporganisatie niet iedereen van hulp voorzien. De omstandigheden voor de slachtoffers zullen alleen maar erger worden.

Oproep: alle beetjes helpen

De Vries roept daarom alle Nederlanders met klem op de soms ondragelijke pijn van de slachtoffers van het geweld in Syrië en andere conflictsituaties te helpen verzachten. "Er is veel nodig, maar alle kleine beetjes helpen daarbij", aldus De Vries.

Giro 6868
IBAN is het internationale bankrekeningnummer. Het IBAN nummer behorend bij giro 6868 is NL83INGB0000006868 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.

doneer-nu.png 

Lees meer over de gevluchte zusjes Sulaf en Hiba en het tekort aan medicijnen in Syrië.

doneer-nu.png