Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis opent rekening 6868 voor slachtoffers geweld Kirgizië
15 juni 2010 |

Rode Kruis opent rekening 6868 voor slachtoffers geweld Kirgizië

Het Nederlandse Rode Kruis heeft  rekening 6868 geopend voor de slachtoffers van het aanhoudende geweld in Kirgizië. Naar schatting van het Rode kruis zijn 300.000 mensen op de vlucht geslagen voor de etnische onlusten. Volgens de Kirgizische autoriteiten zijn er sinds de onlusten op 10 juni starten 191 doden en 1200 gewonden gevallen.

 
Het Internationale Rode kruis geeft aan ruim  tien miljoen euro nodig te hebben om ruim 100.000 mensen de komende periode van medische hulp, voedsel, water en onderdak te voorzien.Extra hulp is er voor de meest kwetsbare groepen, ouderen, kinderen en zwangere vrouwen. Door de onlusten van de afgelopen dagen zijn er enorme vluchtelingenstromen op gang gekomen. Naar schatting hebben 300.000  mensen hun huis moeten verlaten. Aan de Oezbeekse kant van de grens met Kirgizië hebben de autoriteiten inmiddels alleen al 75.000 volwassenen  geregistreerd als vluchteling, zij worden opgevangen in 75 kampen. Onder de vluchtelingen zijn ook gewonden. Veel mensen verkeren in shock en sommige vluchtelingen spraken over brandende huizen, waarin zich nog kinderen bevonden. Het Rode Kruis maakt zich zeer ongerust over dit brute geweld.
 
Er is nu vooral behoefte aan voedsel en medische voorzieningen. Het Rode Kruis verwacht de komende maand voor 100.000 mensen voedselvoorraden beschikbaar te kunnen stellen.
 
Afgelopen week heeft het Rode Kruis al een aantal vluchten met noodhulpgoederen, waaronder tenten, voedsel, medische benodigdheden en lijkzakken, naar Kirgizië gestuurd. Ook zullen extra hulpverleners op het gebied van noodhulp, water en sanitaire voorzieningen en opsporing van familieleden naar  Kirgizië vertrekken. De hulpverleners van het Internationale Rode Kruis werken nauw samen met de medewerkers van de Rode Halve Maan in Kirgizië en met de medewerkers van de Rode Halve Maan in Oezbekistan.
 
De onlusten waren afgelopen dagen zo hevig dat gewonden en zieken niet de straat op durfden om naar een arts of ziekenhuis te gaan. Medisch personeel is aangevallen tijdens een poging om patiënten te evacueren naar een veilige locatie. Het Rode Kruis roept alle betrokken partijen op te stoppen met het geweld en de verwoesting en de hulpverleners veilig hun werk te laten doen.
 
 
​​