Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis opent rekening voor slachtoffers Indonesië
28 oktober 2010 |

Rode Kruis opent rekening voor slachtoffers Indonesië

Het Nederlandse Rode Kruis opent rekeningnummer 6868 voor de slachtoffers van de Tsunami en de uitbarsting van de vulkaan Merapi in Indonesië. Het Rode Kruis biedt hulp bij de twee grote rampen die de afgelopen dagen Indonesië hebben getroffen.

 
Maandag sloeg een tsunami in op de Mentawai Eilanden bij West-Sumatra. Op hetzelfde moment barstte vulkaan Merapi uit in Centraal Java. Op dit moment spuwt de vulkaan Merapi opnieuw golven van vuur en as.
 
Overvol
Ondanks waarschuwingen verlieten mensen vandaag de Rode Kruis tentenkampen om weer naar huis te keren. Toch barstte de vulkaan opnieuw uit. Op dit moment neemt de vulkanische activiteit toe, waardoor de situatie verslechtert. De vluchtelingenkampen raken overvol. Het Rode Kruis heeft inmiddels 42.334 vluchtelingen geteld in 57 kampen.
 
Een van de vluchtelingenkampen nabij Yogyakarta heeft plaats voor 12.000 vluchtelingen, maar telt al ruim 19.000 vluchtelingen. Ingeborg Ponne, hulpverlener van het Nederlandse Rode Kruis in Indonesië: ‘De vluchtelingenkampen raken overvol. Dat betekent dat er snel meer hulp nodig is om iedereen te kunnen helpen.’
 
Slachtoffers
Op dit moment zijn er 30 dodelijke slachtoffers gevallen door de brandende as die de vulkaan uitspuwt. Er zijn 91 gewonden en 20 mensen worden vermist. Meer dan 8000 mensen zijn hun huizen kwijt. Mogelijk loopt dit cijfer nog op.
 
Noodhulp
Het Rode Kruis zorgt voor noodhulp. Er worden tenten gedistribueerd, tentzeilen, matjes, voedsel, water, hygiënekits, beschermende maskers en schoon drinkwater. 330 Rode Kruis vrijwilligers zijn op dit moment actief. Daarnaast zijn er diverse Rode Kruis teams aanwezig voor coördinatie van de hulp en het opzetten van water- en sanitatiepunten in de tentenkampen. De bewoners in een straal van 10 kilometer in de buurt van Mount Merapi zijn geëvacueerd.
 
Tsunami
Op Sumatra zijn de reddingsteams van het Rode Kruis bezig met het verstrekken van hulp. Op dit moment zijn er 311 dodelijke slachtoffers geteld en 77 gewonden. 411 mensen worden nog vermist. 25.000 huizen zijn getroffen. Het Rode Kruis heeft 1000 familietenten gedistribueerd en ondersteunt de lokale bevolking in hun eerste nood. De getroffen bevolking op de eilanden heeft urgent drinkwater, voedsel, dekens en brandstof nodig.