Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis opent 2e Welkom Winkel voor vluchtelingen in Tilburg
8 september 2015 |

Rode Kruis opent 2e Welkom Winkel voor vluchtelingen in Tilburg

​#Vluchtelingen - ​​​​​Dinsdag ​8 september opende het Rode Kruis in Tilburg een 2e Welkom Winkel voor vluchtelingen. Vanaf 12:00 uur konden Tilburgers spullen doneren voor vluchtelingen. De pakketten met kleding, speelgoed en toiletartikelen stroomden al snel binnen.  

 

Tilburg 2.jpg 

Al snel komen de eerste spullen binnen bij het verzamelpunt van het Rode Kruis in Tilburg. Foto: Iris Deinse​

 

Op verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielszoekers (COA) coördineert het Rode Kruis giften en andere acties voor vluchtelingen in Nederland. In de Welkom Winkels in de buurt van asielzoekerscentra kunnen mensen spullen doneren die vluchtelingen nu hard nodig hebben. 

In Tilburg is vooral veel behoefte aan toiletartikelen, zoals shampoo, tandpasta en zeep. En warme (gewassen of nieuwe) kleding voor mannen en speelgoed (geen knuffels). 

In Goes is daarnaast ook behoefte aan herenondergoed, pyama's en fietsen.

 

Spullen doneren?

Op het platform voor hulpinitiatieven voor vluchtelingen in Nederland staan tips en ideeën wat mensen kunnen doen voor vluchtelingen.  Zoals doneren van geld en goederen of zelf in actie komen om geld op te halen.

 

U kunt van maandag t/m zaterdag van 12:00 tot 16:00 uur uw spullen brengen naar de Rode Kruis-afdeling Tilburg: Leonard van Vechelstraat 2, 5014 HD Tilburg.

 

In Goes  is de winkel open van maandag t/m vrijdag van 13:30 uur en 16:00 uur. Donderdagavond van 19:00 tot 21:00 uur en op zaterdag van 09:30 tot 12:00 uur.

Adres: Albert Plesmanweg 15-11 4462 CG Goes

 

Giro 6868

Vluchtelingen komen aan zonder bezittingen en zijn na een heftige reis vaak getraumatiseerd. Hulp voor deze mensen is hard nodig. Daarom roepen we op om in actie te komen voor deze mensen in nood. We vinden het hartverwarmend dat het Nederlandse publiek meeleeft met vluchtelingen, maar we willen wel benadrukken dat een financiële bijdrage vaak effectiever is dan het leveren van goederen. U kunt vluchtelingen ook financieel te ondersteunen op Giro 6868.


Specifieke richtlijnen

Het Rode Kruis, COA en vluchtelingenwerk krijgen veel vragen van mensen die willen weten hoe zij kunnen helpen. Er is op dit moment een overvloed aan knuffels en speelgoed, maar er is voor asielzoekers in Nederland vooral behoefte aan warme winterkleding voor mannen, fietsen en toiletartikelen zoals shampoo. Wie toch graag spullen wil geven, raden wij aan om zich te houden aan specifieke richtlijnen. Alleen op die manier kan ervoor worden gezorgd dat de goederen daadwerkelijk gebruikt gaan worden.

 

Ready to help

Naast de noodzaak voor geld en goederen, hebben we ook hard vrijwilligers nodig. 

Ready2Help is een netwerk van 6.500 mensen die bereid zijn anderen te helpen als dat nodig is. Ready2Help is een initiatief van het Rode Kruis, en bedoeld ter ondersteuning van de hulpverlening van de professionele hulpdiensten.

Twee Ready2Helpers gaan in het opvangcentrum in Goes gesprekken vertalen om de behoeften van de asielzoekers in het opvangcentrum in kaart te brengen. De Ready2Helpers zijn geworven via een succesvolle oproep van het Rode Kruis-netwerk Ready2Help.

 

Verder worden Ready2Helpers op dit moment opgeroepen om te helpen in de Rode Kruis Welkom Winkel in Goes. In deze winkels worden spullen die vrijwillig door mensen zijn aangeboden verzameld en geordend voor de asielzoekers die deze nodig hebben. De Ready2Helpers zorgen voor de inname van de goederen, sorteren deze en pakken ze vervolgens in.

 

Meer winkels

In navolging van Goes en Tilburg, opent het Rode Kruis deze week meer Welkom Winkels in Nederland nabij asielzoekerscentra. In deze winkels kunnen spullen worden afgegeven waar op dat moment behoefte aan is. Het Rode Kruis geeft de spullen uit de winkel door aan de asielzoekerscentra. Via social media laten we weten waar vooral behoefte aan is.  

60 Miljoen mensen op de vlucht

60 Miljoen mensen wereldwijd zijn op de vlucht voor conflict en geweld in eigen land. Zij hebben huis en haard verlaten, op zoek naar veiligheid voor zichzelf en hun gezin. Al deze mensen hebben dringend hulp nodig. Water, huisvesting, voedsel en medische zorg. Laat ons niet kiezen.

 

 

Of geef op Giro 6868, IBAN-nummer NL83 INGB 0000 0068 68 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.