Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis organiseert rampoefening met Ready2Help
9 maart 2015 |

Rode Kruis organiseert rampoefening met Ready2Help

#Ready2Help – Het Nederlandse Rode Kruis organiseert komende week ergens in Nederland een grootschalige rampoefening met het burgerhulpnetwerk Ready2Help. De oefening vindt niet alleen fysiek plaats. Ook online zal er uitgebreid gemonitord en geoefend worden.

Het Rode Kruis gaat deze week op verschillende manieren en op verschillende momenten meten hoe het burgerhulpnetwerk Ready2Help werkt. We willen graag weten op welke manier de aangemelde Ready2Helpers gehoor gaan geven aan een oproep om te komen helpen.

Oproep per sms

Daarom ontvangt iedereen die zich heeft aangemeld voor Ready2Help vandaag een sms en een telefonische oproep om mee te doen aan de rampoefening. Rode Kruis-directeur Gijs de Vries roept alle Ready2Helpers op om mee te doen aan deze oefening. "Om ons burgerhulpnetwerk goed te kunnen testen, hebben we zoveel mogelijk participanten nodig. Met een goed voorbereid netwerk kunnen we echt het verschil maken voor mensen in nood, en schade van rampen zoveel mogelijk beperken." 

Praktijkoefening van een ramp

Verderop in de week staat een rampoefening gepland op een locatie ergens in Nederland. Voor deze praktijkoefening zal de Ready2helpers in de omgeving van de oefenlocatie gevraagd worden zich te melden. Ter plaatse zetten we een ramp in scène waar Ready2Help-deelnemers ook echt de handen uit de mouwen zullen gaan steken. Waar en wanneer deze oefening plaatsvindt, maken we nu nog niet openbaar, want noodsituaties komen immers ook onaangekondigd.  

Online-oefening door vrijwilligers Online Hulpverlening

Tegelijk met de praktijkoefening op locatie staat een online-oefening gepland. Dan zullen de vrijwilligers Online Hulpverlening van het Rode Kruis oefenen met het monitoren van noodberichten op social media. Om deze online-oefening zo realistisch mogelijk te laten verlopen, zullen twitteraars (die zich vooraf hebben opgegeven) tweets versturen alsof ze betrokken zijn bij de ramp. Omdat het om een oefening gaat, en de hulpverleningsdiensten niet in verwarring mogen komen, zullen deze tweets verstuurd worden met een speciale hashtag. Wie met deze fictieve noodtweets wil meetwitteren kan zich aanmelden op www.Ready2Help.nl.

Over Ready2Help

Vanwege goede ervaringen bij het Oostenrijkse Rode Kruis, lanceerde het Nederlandse Rode Kruis in oktober 2014 het eigen burgerhulpnetwerk Ready2Help. Nederlanders konden zich opgeven om, in geval van een noodsituatie of calamiteit, de hulpverleningsdiensten met hulp aan de getroffenen te ondersteunen. Al bijna 5.000 Nederlanders meldden zich aan voor Ready2Help.

Aanmelden voor Ready2Help

Aanmelden kan nog steeds! Het Rode Kruis wil het burgerhulpnetwerk uitbreiden met mensen die in geval van nood in actie willen komen. Iedereen boven de 18 jaar kan zich eenvoudig aanmelden via www.Ready2Help.nl.  Hier is ook meer informatie te vinden over de praktijk- en online-oefening.