Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis over situatie Gaza: stop met doden!
30 juli 2014 |

Rode Kruis over situatie Gaza: stop met doden!

gaza-beit-hanoun-mother-and.jpg 

Het Internationale Rode Kruis (ICRC) doet een dringende oproep aan de strijdende partijen in Gaza en Israël om te stoppen met doden en verwoesten. De humanitaire gevolgen zijn te groot; er moet een einde komen aan het geweld, aldus de noodhulporganisatie.  

Terwijl vele slachtoffers in Gaza nog onder het puin begraven liggen, zijn sinds het begin van het conflict al meer dan 6.500 gewonden en 1.150 doden geteld. Een kwart van de doden in Gaza betreft kinderen. "De menselijke tol die we betalen, is simpelweg te hoog", stelt Jacques de Maio. In een emotionele oproep stelt het hoofd van de delegatie van het Internationale Rode Kruis in Israël en de bezette Palestijnse Gebieden dat 'teveel vrouwen en kinderen zijn omgekomen, gewond geraakt of psychisch beschadigd'. "Dit gaat niet langer over de vraag wie schuldig is aan het niet naleven van een specifieke regel van het humanitair oorlogsrecht. [...] Dit druist in tegen de regels van het humanitair oorlogsrecht, maar vooral tegen de menselijke waardigheid."

Burgerbevolking

Het Nederlandse Rode Kruis schaart zich achter de oproep van het Internationale Rode Kruis en is geschokt door het aanhoudende geweld waarmee de bevolking van de Palestijnse gebieden en Israël te maken heeft. De omvang van het geweld dat in Gaza vooral de burgers treft, is onacceptabel. De grootschalige vernietiging van infrastructuur zoals waterinstallaties, ziekenhuizen en klinieken en woningen zal het dagelijks leven in Gaza voor jaren blijven beheersen. De schade als gevolg van een aanval moet in verhouding staan tot het te bereiken militaire doel. Dit proportionaliteitsbeginsel in het humanitair oorlogsrecht dient in acht te worden genomen door strijdende partijen. Als het risico op buitensporige schade aan burgers en burgerobjecten te groot is, moeten strijdende partijen afzien van een aanval of deze opschorten.

Opnieuw ziekenhuizen geraakt

Vanmorgen werd bekend dat het Al Quds-ziekenhuis en een kliniek van de Palestijnse Rode Halve Maan zijn getroffen door bombardementen. Ziekenhuizen van de zusterorganisatie van het Rode Kruis hebben in de huidige oorlog een derde van alle gewonden in Gaza kunnen behandelen. Het Nederlandse Rode Kruis steunde het Al Quds-ziekenhuis en de kliniek in afgelopen jaren met reparaties, medische apparatuur en medicijnen.

Al meer dan 39 hulpverleners van de Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS , de lokale zustervereniging van het Rode Kruis) zijn sinds het begin van het grondoffensief gewond geraakt. Twee hulpverleners kwamen om tijdens hun werk op een ambulance. Aanvallen op ziekenhuizen, ambulances en medisch personeel vormen een serieuze schending van het oorlogsrecht.

Steun de slachtoffers van het geweld

Het Rode Kruis vraagt Nederlanders een bijdrage te doen voor de slachtoffers van het geweld in Gaza/Westbank en heeft hiervoor gironummer 7244 geopend. Doneer nu online of maak een gift over op IBAN NL19 INGB 0000 007 244.