Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis richt post in op Haiti
26 januari 2010 |

Rode Kruis richt post in op Haiti

​In Haïti zijn nu 120 Rode Kruis hulpverleners vanuit de hele wereld aanwezig om het Haïtiaanse Rode Kruis te ondersteunen. Ze bieden mankracht en materieel om medische zorg te verlenen, treffen onderdakvoorzieningen en distribueren water en voedsel aan de slachtoffers van de verwoestende aardbeving. Het Internationale Rode Kruis geeft aan 73 miljoen euro nodig te hebben ter ondersteuning van het Haitiaanse Rode Kruis voor hulp aan 300.000 mensen gedurende 3 jaar.

Onder de hulpverleners zijn twee Nederlanders. "De hulpverlening begint op gang te komen", zegt Sebastien Kraaijeveld van het Nederlandse Rode Kruis. "Alle hulpverleners gaan nu over land naar Haïti vanuit de Dominicaanse Republiek. Bij de grens was meteen al de chaos merkbaar. Op 20 kilometer afstand van de hoofdstad was alles ingestort of zaten er grote scheuren in gebouwen en muren. Zelfs muurtjes van een meter hoog zijn aangetast."
Rode Kruis richt post in op Haiti-1.jpg


Sebastien Kraaijeveld in Port-au-Prince

Het Rode Kruis is een post aan het inrichten in een depot op het terrein van een fabriek. Van daaruit gaan de hulpverleners werken. Het eigen Rode Kruis-gebouw in Port-au-Prince is ook getroffen door de aardbeving en daarbij zijn collega's omgekomen of gewond geraakt. De hulpverleners slapen in tenten.

"De sfeer is grimmig", vertelt Sebastien Kraaijeveld, "al ondervinden de hulpverleners geen problemen. Constant overvliegende helikopters met hulpgoederen versterken dat gevoel."
 
Vrijwilligers en medewerkers van het Haïtiaanse Rode Kruis zoeken al dagen naar overlevenden. Ze doen dat met shovels, wagens en met hun blote handen. Veel Haïtianen bieden hulp aan. Tot en met donderdag hebben zij nog op heel veel plaatsen hulpgeroep gehoord vanonder het puin vandaan.
 
Op de speciale website van het Internationale Rode Kruis die is geopend voor overlevenden van de aardbeving op Haïti zijn al zo'n 19.300 reacties gekomen. Mensen kunnen op de website http://www.familylinks.icrc.org/ berichten plaatsen voor vrienden en familie.

Een zending van 40 ton aan medische voorraden; medicijnen en medische instrumenten, zal zondag 17 januari over land vanuit de Dominicaanse Republiek in Port-au-Prince arriveren.