Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis roept op burgers Syrië te sparen
5 augustus 2012 |

Rode Kruis roept op burgers Syrië te sparen

Het internationale Rode Kruis heeft de opstandelingen in Syrië en het regeringsleger opgeroepen de burgers te sparen. We dringen er bij alle partijen op aan, die betrokken zijn bij de gevechten, om zich aan de regels van het internationale humanitaire oorlogsrecht te houden.

De strijd wordt steeds bruter en burgers en hulpverleners worden steeds vaker aangevallen. Zeker 5 medewerkers van de Syrische Rode Halve Maan zijn gedood en talrijke ambulances beschoten of geplunderd. Toch is de hulpverleningsorganisatie meer dan ooit gemotiveerd om door te gaan met het hulpverlening zeker nu de behoefte aan hulp toeneemt.

Humanitair oorlogsrecht

Het Rode Kruis heeft de Syrische autoriteiten en een aantal gewapende groepen van de oppositie opnieuw gewezen op de regels van het internationale humanitaire recht. De hulpverleningsorganisatie doet dit nu ook publiekelijk om ook de strijders in het veld hiervan op de hoogte te brengen. Met als doel mensenlevens te sparen en verder lijden te voorkomen voor zowel burgers als krijgsgevangenen. In het humanitaire recht  zijn duidelijke regels over wat wel en niet mag bij dit soort conflicten.

Er moet onderscheid gemaakt worden tussen burgers en partijen die rechtstreeks betrokken zijn bij het conflict. Ook mogen aanvallen alleen gericht zijn tegen militaire doelen. Nooit tegen burgers, of tegen de burgerbevolking door huizen, scholen of plaatsen van gebedshuizen aan te vallen. Verder benadrukt het Rode Kruis dat ook personen die worden aangehouden in het conflict altijd menselijk behandeld moeten worden. Moord, foltering en andere wrede daden zijn te allen tijde verboden.

Toegang tot medische zorg

Verder moeten burgers vrij kunnen bewegen naar veiliger gebieden en is het belangrijk dat de medische diensten worden beschermd. In dit soort noodsituaties is de beschikbaarheid van tijdige en adequate medische zorg vaak een kwestie van leven en dood. De gewonden en de zieken moeten de medische zorg kunnen bereiken zonder oponthoud.

Ook het medisch personeel, ambulances, ziekenhuizen en klinieken, en humanitaire hulpverleners moeten worden beschermd tegen aanvallen. Bovendien moeten de Rode Kruis en Rode Halve Maan emblemen worden gerespecteerd in alle omstandigheden. Er zijn al vijf medewerkers van de Syrische Arabische Rode Halve Maan, de zustervereniging van het Rode Kruis, om het leven gekomen. Ook zijn meerdere ambulances beschoten of gestolen. Dit gebrek aan respect maakt het werk van de hulpverleners van de Rode Halve Maan nog gevaarlijker, vooral op de plekken waar de hulp het meest nodig is.

Half miljoen mensen geholpen

Het Rode Kruis heeft  sinds het begin van de strijd al meer dan een half miljoen mensen geholpen. Ondanks de moeilijke en gevaarlijke omstandigheden blijft het Rode Kruis zich inzetten om de mensen die het meest nodig hebben bij te staan.

 

Doneer direct