Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis schaalt hulp aan bootvluchtelingen op
20 augustus 2015 |

Rode Kruis schaalt hulp aan bootvluchtelingen op

Het Internationale Rode Kruis (IFRC) ziet een toename van het aantal kwetsbare vluchtelingen die hulp nodig hebben in Europa. Het Rode Kruis maakt zich grote zorgen en schaalt de hulp in Griekenland en Italië op.

Farah-640.jpg 

Farah en haar ouders komen uit Irak. Elke dag opnieuw wachten ze op het politiebureau om te achterhalen of de registratie is voltooid. Farah houdt niet van zoveel mensen. Ze wil door het hek, maar dat mag niet van de autoriteiten, noch van haar ouders, die bang zijn dat ze in de problemen komen en als gezin worden gescheiden. Foto: Stephen Ryan / IFRC 

 

Sinds begin 2015 hebben 264.500 bootvluchtelingen als Farah en haar familie de oversteek gemaakt naar Europa. Rode Kruis-vrijwilligers geven op dit moment humanitaire hulp aan de duizenden vluchtelingen die via Joegoslavië, Macedonië, Servië en Hongarije reizen. Op de Griekse eilanden Kos, Lesbos, Chios, Kreta, Rhodos en Samos krijgen 10.000 migranten hulp van het Rode Kruis. De hulpverleners zorgen voor de distributie van eten, water en hygiënepakketten. Ook wordt er gezorgd voor medische- en psychosociale hulp en helpt het Rode Kruis bij het terugvinden van vermiste familieleden.

Opschaling van de hulp in Griekenland

Met 158.456 bootvluchtelingen vangt Griekenland meer dan de helft van het totaal op. In de maand juli 2015 zetten meer vluchtelingen voet op Griekse bodem dan in heel 2014.

Het Griekse Rode Kruis wil de hulp op de Griekse eilanden Kos en Lesbos opschalen, omdat daar de toename van het aantal kwetsbare vluchtelingen het grootste is. Tegelijkertijd blijft het Rode Kruis dezelfde mate van hulp blijven bieden op de andere eilanden.

"We zien veel getraumatiseerde mensen. Tijdens hun reis maken ze vaak gevaarlijke en lastige situaties mee. Er zijn mensen die tijdens de reis familieleden hebben verloren of zeer slecht zijn behandeld", zegt Irene Panagiopoulo, hoofd van het Griekse Rode Kruis op Kos.

"We zien ook mensen die al tijden met medische problemen rondlopen, maar niet worden behandeld. Anderen weten niet of hun familieleden overleden zijn of nog leven. We proberen de mensen die de meeste hulp nodig hebben te helpen, maar het is niet genoeg. We hebben echt meer hulp nodig."

Rode Kruis-hulpverlening in Italië

Ook in Italië verleent het Rode Kruis eerste hulp, eten en uitgifte van dekens aan de 85.000 vluchtelingen in drie Italiaanse havenplaatsen. Deze hulp wordt ook gegeven aan 4.600 vluchtelingen die reizen door Macedonië en 65.700 baby's en moeders in Servië. Mobiele teams van het Rode Kruis zijn aanwezig bij grenzen, op treinstations, en andere punten waar de migranten samenkomen. Ook hier wordt gezorgd voor distributie van eten, kleding, schoenen, dekens en hygiënepakketten. Daarnaast worden er spullen voor babyverzorging vergeven en is er psychosociale hulp. In Hongarije helpt het Rode Kuis 72.000 moeders en kinderen bij de plaats Röszke met voorlichting over hygiëne voor vrouwen en kinderen.

Geef op Giro 7244

Humanitaire hulp voor de bootvluchtelingen van de Middellandse Zee is hard nodig. Het Internationale Rode Kruis vindt het belangrijk dat de waardigheid en de rechten van alle vluchtelingen gerespecteerd worden, ongeacht hun status. Het leven van een vluchteling is niet minder waard dan het leven van andere mensen.

Begin juni 2015 heeft het Rode Kruis Giro 7244 opengesteld voor de hulp aan de bootvluchtelingen. Het Rode Kruis roept iedere Nederlander op de humanitaire hulp aan de bootvluchtelingen te steunen. Laat de bootvluchtelingen niet aan hun lot over. Geef op IBAN-nummer NL19 INGB 0000 0072 44 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.

Of doneer via de rode button