Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis slaat alarm over Qusair
2 juni 2013 |

Rode Kruis slaat alarm over Qusair

Het Rode Kruis maakt zich grote zorgen over de situatie in Qusair. In de stad in het noordoosten van Syriƫ wordt al twee weken hevig gevochten. Duizenden burgers zitten in de val en kunnen geen kant op. Zij hebben dringend hulp nodig, aldus de hulpverleningsorganisatie. Er is een tekort aan eten, drinken en medische hulpmiddelen. Duizenden mensen die wel de stad hebben kunnen ontvluchten krijgen water, voedsel, matrassen en medicijnen van het Rode Kruis.

 
In Qusair zijn veel burgers door de strijd gewond geraakt. Voor deze slachtoffers is snelle medische hulp van levensbelang. Het Rode Kruis wil graag de stad in om de mensen te helpen, maar dat kan alleen met toestemming van de strijdende partijen. Eis daarbij is dat het Rode Kruis neutrale hulp wil verlenen, dus ongeacht de politieke voorkeur de zwaarst getroffenen kunnen helpen. De hulpverleningsorganisatie dringt aan op een staakt-het-vuren voor de evacuatie van honderden gewonden.
 
Het Rode Kruis wijst alle strijdende partijen erop dat burgers niet betrokken mogen worden in het conflict, zoals afgesproken in het humanitair oorlogsrecht. Daarnaast hebben de burgers recht op snelle medische zorg en hebben het recht om veilig de stad te kunnen verlaten. Verder mogen strijders die gevangen gehouden worden of zich hebben overgeven niet worden gedood en hebben ze recht op een menswaardige behandeling, aldus het Rode Kruis.