Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis slaat alarm over situatie vluchtelingen Griekenland
1 maart 2016 |

Rode Kruis slaat alarm over situatie vluchtelingen Griekenland

​#VluchtelingenZo'n 30.000 vluchtelingen zitten op dit moment vast op verschillende plekken in Griekenland. In Idomeni zitten er 10.000 mensen te wachten tot ze de grens over mogen steken. Het Rode Kruis vindt dit een onhoudbare situatie en slaat alarm.

Caroline-Haga-IFRC.jpg
 Europese landen mogen hun ogen niet sluiten voor wat er gebeurt. (Foto: Caroline Haga, IFRC)

De opvanglocaties in het Griekse Idomeni, het grensgebied met Macedonië, zitten overvol en er is een groot tekort aan kraanwater, voedsel en toiletten. We willen dat er meer gedaan wordt om vluchtelingen langs hun route door Europa te helpen en veiligheid te bieden. We roepen de Europese landen op hun ogen niet te sluiten voor wat er gebeurt.

Toegang verlaagd

Sinds Oostenrijk en andere landen langs de Westerse Balkanroute het aantal vluchtelingen dat toegang krijgt hebben verlaagd, zijn er nu zo’n 30.000 vluchtelingen gestrand, waarvan 10.000 in Idomeni. In Athene, Lesvos, Chios en Samos zitten er ook duizenden.

Vluchteling-Idomeni-website.jpg
 Vluchtelingen hebben traumatische dingen meegemaakt. (Márton Neményi, Hungarian Red Cross) 

Traumatische dingen meegemaakt

“Griekenland kan dit niet alleen. De rest van Europa kan niet meer doen alsof dit niet gebeurt. Op zijn minst 40% van de mensen die hier vast zitten zijn kinderen. Die kinderen en hun families hebben meer traumatische dingen en stress meegemaakt dan de meeste mensen zich kunnen voorstellen. Hun situatie is weerzinwekkend,” zegt Simon Missiri, Europa-directeur van het Internationale Rode Kruis.

Caroline-Haga-IFRC-Greece.jpg Het aantal vluchtelingen blijft stijgen. Er is dringend meer hulp nodig. (Foto: Caroline Haga, IFRC) 

10e dag zonder onderdak

De Griekse autoriteiten werken hard om zoveel mogelijk hulp te bieden. Rode Kruis-vrijwilligers delen noodhulpgoederen uit en bieden medische hulp maar er is een gebrek aan opvanglocaties, waardoor gezinnen met ouderen, kinderen en gehandicapte gezinsleden al hun 10e dag zonder onderdak moeten doorbrengen.

Staartjes-Kindje-Idomeni-Caroline-Haga.jpg
  40% van de vluchtelingen in Idomeni is kind. (Foto: Caroline Haga, IFRC)

Meer hulp nodig

“Teams van het Rode Kruis zijn aanwezig op de stranden van Lesvos, in de straten van Athene en in de kampen aan de noordgrens, maar er is veel meer hulp nodig, terwijl de aantallen vluchtelingen ook blijven stijgen,” aldus Missiri.

60 miljoen mensen op de vlucht. Laat ze niet in de kou staan.

Syrië, de Centraal Afrikaanse Republiek, Jemen… de vluchtelingenstroom blijft toenemen. Het Rode Kruis staat voor een enorme opgave. Hulpverleners draaien overuren en staan voor onmogelijke keuzes: wie helpen we wel en wie niet? Geef op giro 6868, IBAN-nummer NL83 INGB 0000 0068 68 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.

 

Artikel delen?