Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis slaat alarm voor Zuid-Soedan
30 mei 2014 |

Rode Kruis slaat alarm voor Zuid-Soedan

Het Rode Kruis maakt zich grote zorgen over de schrijnende situatie in Zuid-Soedan. 1,3 miljoen Zuid-Soedanezen zijn op de vlucht voor het geweld en moeten zien te overleven onder erbarmelijke omstandigheden. Er heerst grote voedselnood en er is dringend meer medische hulp nodig. Nu er ook nog cholera is uitgebroken, betekent dit de zoveelste ramp voor de zwaar getroffen bevolking. 

Logistieke uitdaging
Hulpverlenen in Zuid-Soedan is een logistieke uitdaging, want er zijn nauwelijks wegen en vliegvelden. Wat er wel is, is door de regen veranderd in modderstromen. Het Rode Kruis werkt via de lucht, door voedseldroppings, met boten en over de weg om de getroffenen te bereiken. Vooruitlopend op de rest van het regenseizoen, worden nu op verschillende locaties medische posten ingericht en voorraden aangelegd.

Juriaan Lahr, Hoofd Internationale Hulpverlening van het Nederlandse Rode Kruis en momenteel in Mingkamen, Zuid-Soedan: "Het is prachtig om te zien hoe de Rode Kruis collega's ondanks de moeilijke omstandigheden elke dag mensenlevens redden. Maar we moeten en kunnen meer doen, want nu al sterven er kinderen door gebrek aan voedsel en medische zorg."

Cholera
Door het gebrek aan hygiëne en schoon drinkwater is recent cholera uitgebroken. Het aantal besmette gevallen verdubbelt bijna dagelijks en neemt mogelijk nog toe als het blijft regenen en de hygiëne in de vluchtelingenkampen verder verslechtert. Het Rode Kruis deelt ORS (oral rehydration salts) en zeep uit en geeft voorlichting over het belang van schoon drinkwater en hygiëne.  

Het Nederlandse Rode Kruis opende in januari giro 5125 voor de slachtoffers van het geweld in zowel Zuid-Soedan als de Centraal-Afrikaanse Republiek. Dit gironummer blijft van kracht voor de hulpverlening in Zuid-Soedan. Het Internationale Rode Kruis kampt op dit moment met een tekort van ongeveer 50 miljoen euro om adequaat hulp te kunnen bieden.

Doe ook een gift