Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis start buddyproject voor jonge vluchtelingen
17 mei 2017 |

Rode Kruis start buddyproject voor jonge vluchtelingen

​​​​​​​​Het Rode Kruis is een project gestart waarbij jonge vrijwilligers vluchtelingen van hun leeftijd helpen om hun weg in Nederland te vinden. Buddy2Buddy heet het. "Het biedt zowel de buddy's als de jongeren een uitgelezen kans om met en van elkaar te leren", aldus Robin Heuvels van Spirit Jeugd en Opvoedhulp, één van de organisaties met wie het Rode Kruis dit bijzondere project heeft ontwikkeld. 

IMG_9188.JPGArianne is één van de buddy's

Het kiezen van een studie of het zoeken naar werk of woonruimte. Stuk voor stuk lastige dingen! "Moet je nagaan hoe dat is voor iemand die het land of de taal nog niet goed kent", aldus Nico Zuurmond, hoofd Nederlandse Hulpverlening van het Rode Kruis. "Met behulp van een buddy hopen we de zelfredzaamheid van jonge vluchtelingen te vergroten.​" 

Op weg naar zelfstandigheid 

Tot hun achttiende jaar krijgen alleenstaande minderjarige vluchtelingen een voogd toegewezen. De jongeren wonen dan in een pleeggezin of worden opgevangen in een woonvoorziening met begeleiding. Deze opvang stopt wanneer zij 18 jaar zijn. Maar juist op deze leeftijd kunnen zij een steuntje in de rug goed gebruiken. 

Minimaal 4 uur in de week

Het Rode Kruis heeft in Amsterdam 20 jonge vrijwilligers getraind om vluchtelingen in hun eigen leeftijdscategorie te helpen. Want wie weten er beter dan zij wat er speelt in een jongvolwassen leven? Minimaal 4 uur in de week brengen ze samen door. 

Pilot in Amsterdam 

Buddy2Buddy start met een pilot in Amsterdam. Na een jaar breidt het project mogelijk uit. Behalve het Rode Kruis en Spirit Jeugd en Opvoedhulp is ook Stichting Nidos bij het Buddy2Buddy-project betrokken. 

Artikel delen?