Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode kruis steunt PAX-campagne tegen kernwapens
18 september 2014 |

Rode kruis steunt PAX-campagne tegen kernwapens

Op 18 september 2014 start PAX (voorheen Pax Christi) een campagne tegen kernwapens. In 115 landen zijn kernwapens al verboden, maar in Nederland nog niet. Het Nederlandse Rode Kruis ondersteunt de campagne van PAX.

Op 6 augustus 2014 was het exact 69 jaar geleden dat de kernbom op Hiroshima viel. Deze eiste in totaal 237.062 levens, terwijl de gezondheidseffecten zelfs in 2014 nog merkbaar zijn voor honderdduizenden Japanners. Wereldwijd zijn er nu 17.000 kernwapens, waarvan er 2.000 klaar staan om binnen enkele minuten gelanceerd te worden. De meeste zijn krachtiger dan de bom op Hiroshima.  

Waarom een verbod op kernwapens?

PAX en het Rode Kruis vinden de humanitaire gevolgen van het gebruik van kernwapens onacceptabel. De inzet van kernwapens is niet te verenigen met het humanitair oorlogsrecht. Bovendien is adequate noodhulpverlening na een kernexplosie vrijwel onmogelijk.

Wat vindt het Internationale Rode Kruis?

De campagne van PAX past bij de resolutie die het Rode Kruis heeft aangenomen tijdens de Council of Delegates in 2011. Het internationale Rode Kruis is voorstander van een wereldwijd verbod op het gebruik van kernwapens. Het doel van de resolutie is dan ook om landen te bewegen tot een juridisch bindend verdrag dat het gebruik van kernwapens verbiedt. Want hoewel het gebruik van kernwapens indruist tegen het humanitair oorlogsrecht, is dit verbod er in veel landen nog niet.

Wat doet het Nederlandse Rode Kruis?

Het Nederlandse Rode Kruis steunt PAX. De campagne sluit aan bij ┬┤neutraliteit┬┤, een van de zeven grondbeginselen van de hulporganisatie. Vanuit dit beginsel zal het Rode Kruis altijd de kant van de slachtoffers kiezen. Bovendien zijn de gevolgen van een kernexplosie voor de slachtoffers zo groot dat een verbod nodig is.

40.000 handtekeningen

Nederland kan bijdragen aan een veiligere wereld door kernwapens op haar grondgebied te verbieden en zelf geen kernwapens te vervoeren. In 115 landen bestaat zo'n verbod al. Het doel van de campagne is daarom een nationaal verbod op kernwapens. Om de regering daarvan te overtuigen gaat PAX vanaf 18 september handtekeningen verzamelen. Bij minimaal 40.000 handtekeningen, het zogeheten Burgerinitiatief, moet de Tweede Kamer debatteren over het onderwerp.

2014-09-17 16_33_00-Postvak IN - EGuldemond@redcross.nl - Microsoft Outlook.jpg 

Wat vraagt het Rode kruis?

Het Nederlandse Rode Kruis roept mensen op de petitie van PAX te ondertekenen, maar ook mondeling te delen en de link naar de online-petitie via de eigen socialmediakanalen te verspreiden via posts en tweets.