Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis verleent hulp aan duizenden ontheemden in Irak
25 maart 2016 |

Rode Kruis verleent hulp aan duizenden ontheemden in Irak

​#ConflictIrak – het Internationale Rode Kruis heeft aan meer dan 12.000 ontheemde Irakezen hulp verleend op 24 maart 2016. De Irakezen zijn gevlucht vanwege het gewapende conflict in Ramadi en leven op dit moment in erbarmelijke omstandigheden ten westen van de stad.

Irak-Ramadi.jpg
  De vluchtelingen bevinden zich in afgelegen woestijngebieden waar nauwelijks toegang is tot water, voedsel of gezondheidszorg. (Soraya Dali-Balta, IFRC)

“De situatie in Ramadi is schrijnend. We hebben nog nooit zo'n grote ravage gezien in Irak,” zegt Malek Baklouti, hoofd het Internationale Rode Kruis in Ramadi. Hij coördineert de distributies van hulpgoederen. Meer dan 12.000 ontheemde Irakezen hebben noodhulp ontvangen op 24 maart 2016.

Nauwelijks water, voedsel of gezondheidszorg

“We zijn zeer bezorgd over de vluchtelingen. Ze bevinden zich in afgelegen woestijngebieden waar nauwelijks toegang is tot water, voedsel of gezondheidszorg,” zegt Katharina Ritz, hoofd van het Internationale Rode Kruis in Irak.  

Niet-ontplofte munitie

Vorige week heeft het Rode Kruis hulpgoederen geleverd aan meer dan 12.000 mensen die gestrand zijn in het gebied Kilo 18, dat in de buurt van Ramadi ligt. De hulpverleners moesten werken onder lastige omstandigheden. “De wegen ten westen van Ramadi zijn gevaarlijk. Ze zijn verontreinigd en er liggen geïmproviseerde explosieven en niet-ontplofte munitie”, zegt Baklouti.

Hulp 2015

In 2015 leverde het Rode Kruis aan meer dan 1,35 miljoen ontheemden voedsel en andere hulp. Ook hebben de hulpverleners hulpgoederen geleverd aan 200.000 mensen in de steden Ramadi en Fallujah.

Jij kunt iets doen!

Het Rode Kruis helpt in Irak maar ook in andere landen waar gewapende conflicten plaatsvinden. Zorg jij dat het Rode Kruis altijd klaarstaat bij welke ramp dan ook? Geef nu.

 

Artikel delen?