Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis verleent meer hulp in Oost-Oekraïne
2 maart 2015 |

Rode Kruis verleent meer hulp in Oost-Oekraïne

De Oekraïense president Porosjenko en de Russische president Poetin zijn het erover eens dat Oost-Oekraïne dringend meer humanitaire hulp nodig heeft. Peter Maurer, president van het internationale Rode Kruis (ICRC), heeft de landleiders hiervan overtuigd tijdens gesprekken in Moskou en Kiev. Hij stelt dat deze oorlog voor onacceptabel veel bloedvergieten heeft gezorgd. 

 
p-UKR0115.jpg

Tijdens de protesten in februari raakte deze man gewond. De hulpverleners verzorgen hem. (Foto: Mstyslav Chemov)


Nu er een wapenstilstand is, wil het Rode Kruis de hulpverlening opschalen . Er is een enorme behoefte aan steun. De helft van de bevolking in Oost-Oekraïne is ontheemd geraakt en er zijn duizenden doden gevallen.  ICRC president Maurer reisde vorige week naar Kiev en Moskou om de leiders ervan te overtuigen dat er meer hulpverlening nodig is. Daar sprak hij onder andere president Poetin en president Proshenko. "Ik kreeg van beide presidenten toezegging om  de humanitaire hulp in het getroffen gebied te verhogen,"zegt hij.  

Zwaar beschadigd

De effecten van het conflict zullen nog jaren te voelen zijn. Maurer: "De oorlog heeft ontelbaar veel levens verwoest. Onschuldige burgers moeten hun geliefden en vrienden begraven. Ook zijn er mensen vermist." Naast huizen, zijn ook scholen, ziekenhuizen en de infrastructuur zwaar beschadigd. Maurer hoopt dat de wapenstilstand standhoudt zodat het Rode Kruis genoeg tijd heeft om de slachtoffers te helpen.