Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis verleent noodhulp bij overstromingen Zuidoost-Azië
1 oktober 2014 |

Rode Kruis verleent noodhulp bij overstromingen Zuidoost-Azië

Sinds de start van het moessonseizoen kampt Zuidoost-Azië met ernstige overstromingen en landverschuivingen. De hevige regenval laat een enorme verwoesting achter in Bangladesh, India, Nepal en Pakistan. Het Rode Kruis denkt nog € 3.800.000 nodig te hebben voor noodhulp. Een overzicht.

Miljoenen mensen zijn getroffen door de overstromingen en landverschuivingen in Bangladesh, India, Nepal en Pakistan. Honderdduizenden Zuidoost-Aziaten hebben hun huizen moeten achterlaten. Al meer dan 1.000 mensen kwamen om. Het wateroverlast is onderdeel van de jaarlijkse terugkerende moesson. "Zo erg als dit jaar is het al in jaren niet geweest", verklaart een medewerker van de Rode Halve Maan in Bangladesh.

Moesson Kasjmir.jpg 

De vrijwilligers van het Indiase Rode Kruis evacueren mensen die gestrand zijn door de overstromingen in Srinagar, Kashmir.

Afgesloten gebieden in India

India is één van de vier zwaar getroffen landen. Meer dan 9,5 miljoen mensen zijn overvallen door de overstromingen. Sommige gebieden zijn volledig afgesloten, doordat bruggen en wegen volledig zijn verwoest. Veel mensen zoeken hun toevlucht in noodkampen. Veel gebieden zitten al dagen zonder elektriciteit en veel communicatielijnen zijn onbruikbaar, maar de socialmediakanalen lopen over van berichten over vermiste familieleden en mensen die wachten op hulp.

Het Indiase Rode Kruis heeft 100 First Medical Responders ingezet die eerste hulp verlenen. Door hen konden 270 mensen gered worden. Hulpverleners zijn dag en nacht bezig met het uitdelen van zeilen, dekens, tenten en keukenspullen, het inrichten en managen van opvangkampen en de behandeling van gewonden. De enorme schade aan de infrastructuur echter bemoeilijkt de hulpverlening.

Verwoeste oogsten in Pakistan

Ook Pakistan kampt met enorme gevolgen van de overstromingen. Vier grote rivieren in het Oosten van het land traden buiten hun oevers. Sinds begin september zijn meer dan 2.4 miljoen mensen getroffen door de overstromingen. De schade aan gebouwen is enorm. Vee is omgekomen en meer dan 1.5 miljoen hectare aan gewassen is verwoest. Het is het vijfde jaar op rij dat Pakistan te maken heeft met hevige regenval en overstromingen.

"Ons leven was al miserabel. Nu zijn ook de kleine dingen die we nog hadden ons afgenomen. Onze bedden, kleding en zelfs de schoolboeken van de kinderen. Door de overstromingen hebben we nu helemaal niks meer." Dat zegt Nosheen, een moeder van vier kinderen, wonend in het getroffen gebied.

Het Rode Kruis biedt al noodhulp aan 1.000 mensen, maar zal de hulpverlening de komende weken opschalen naar 35.000 mensen. Zij kunnen rekenen op voedsel, tenten, dekens, huishoudelijke spullen en medische hulp

Noodtoiletten in Nepal

Grote delen van Nepal zijn getroffen door de hevige regenval van de afgelopen weken. Al dat water heeft op veel plekken gezorgd voor landverschuivingen, waardoor tienduizenden mensen hun huis zijn kwijtgeraakt. Het Nepalese Rode Kruis heeft duizenden mensen kunnen bereiken met het bieden van onderdak, eten en schoon drinkwater, maar er is nog veel meer hulp nodig.

Het Rode Kruis helpt bij de bouw van noodtoiletten, omdat de kans op verspreiding van ziektes groot is door het wateroverlast. Vanwege het gebrek aan schoon drinkwater zal het Rode Kruis helpen bij het herstel van handpompen. Het Nepalese Rode Kruis denkt nog €2.000.000 nodig te hebben voor noodhulp aan 50.000 mensen.

Bezorgdheid in Bangladesh

In Bangladesh gaat het om 'de grootste overstromingen sinds jaren'. Wegen en bruggen zijn verwoest. Sommige gebieden zijn onbereikbaar. Meer dan 340.000 mensen zijn hun huis ontvlucht. Honderden Rode Halve Maan-vrijwilligers hebben al duizenden mensen kunnen bereiken met eten, schoon drinkwater, hygiënekits en medische hulp. Grote bezorgdheid is er over de naderende winter die het herstel van huizen en infrastructuur tot hoogste prioriteit maakt. Er is nog zeker €1.800.000 nodig voor noodhulp aan meer dan 100.000 getroffenen, aldus het Bengalese Rode Kruis.

Moesson oostazie.jpgBinnen een week bereikte de Rode Halve Maan in Bangladesh al meer dan 4000 families met noodhulp, zoals voedsel.