Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis verlengt werkzaamheden in Haiti
2 april 2010 |

Rode Kruis verlengt werkzaamheden in Haiti

Het Rode Kruis-en Rode Halve Maan (IFRC) verlengen hun werkzaamheden in Haïti met 12 maanden en willen daar meer dan 300 miljoen US dollar (meer dan 222 miljoen euro) aan besteden. De werkzaamheden zijn bedoeld voor wederopbouw en herstel in Haïti na de verschrikkelijke aardbeving op 12 januari. Deze aankondiging werd gedaan op de VN-donorconferentie over Haïti door Bonnie McElveen-Hunter, de voorzitter van de raad van bestuur van het Amerikaanse Rode Kruis.

 
"Met bewondering en ontzag waren we getuige van de moed en vindingrijkheid van Haïtianen onder de moeilijkste omstandigheden," zei McElveen-Hunter. "En we voelen ons bevoorrecht dat zoveel donoren en publiek - van over de hele wereld - het Rode Kruis en de Rode Halve Maan hun geld toevertrouwen voor het opnieuw opbouwen van Haïti en het ondersteunen van de bevolking. 

Sinds de aardbeving hebben meer dan honderden hulpverleners uit meer dan 30 nationale Rode Kruis-en Rode Halve Maan-verenigingen nauw samengewerkt  met het Haïtiaanse Nationale Rode Kruis aan een scala van diensten zoals: medische noodhulp, diensten in ziekenhuizen, ziektepreventie, hulpgoederen, psychologische hulp, voedsel, noodopvang, schoon water en sanitaire voorzieningen.
 
Als onderdeel van het werk, heeft de IFRC een secretaris aangesteld voor de "Shelter cluster," deze heeft de coördinatie over ongeveer 50 hulporganisaties en de Verenigde Naties op het gebied van onderdak en non-food artikelen
 
Het Rode Kruis en de andere organisaties hebben honderdduizenden dekzeilen en tenten verspreid aan meer dan 1 miljoen mensen - ongeveer 75 procent van de geschatte 1,3 miljoen overlevenden - die geen onderdak meer hebben na de aardbeving. Voor 1 mei is de planning om de meeste dekzeilen of tenten te hebben verdeeld.
 
Met de lenteregens in aantocht, die officieel op 1 april beginnen, pleit het Rode Kruis ervoor om de akkers buiten overstromingsgebieden zo snel mogelijk beschikbaar te stellen aan de mensen die nu in geïmproviseerde kampen leven, om hun een veilig onderkomen te bieden tot de tijdelijke of permanente schuilplaatsen gebouwd zijn.
 
"We doen een dringende oproep om onmiddellijk meer land ter beschikking te stellen, zodat mensen die willen vertrekken uit hun geïmproviseerde nederzettingen weg kunnen voor de overstromingen komen," zei McElveen-Hunter. "Adequate opvang is van cruciaal belang voor de veiligheid en de menselijke waardigheid van de overlevenden en er moeten afspraken gemaakt worden voor opschaling van activiteiten om het puin te verwijderen."
 
McElveen-Hunter drong ook bij regeringen, non-profit organisaties, internationale en binnenlandse Haïtiaanse organisaties aan om zo snel mogelijk samen te werken om goede huisvestingen te bieden aan mensen in nood.
 
In de tussentijd heeft het Rode Kruis gewerkt aan rampenreductie in gemeenschappen door onderwijs en andere risicobeperkende activiteiten te vergroten. 

Samen hebben meer dan 80 nationale Rode Kruis- en Rode Halve Maan-verenigingen meer dan 700 miljoen dollar (518 miljoen euro) gedoneerd voor noodhulp, herstel en de wederopbouw sinds 12 januari. Aan het einde van april zal het Rode Kruis zijn eigen vergadering in Haïti houden om tot een financieel plan te komen voor het herstel en de wederopbouw van Haïti.
 
"We zijn ons allemaal bewust van de enorme uitdagingen die voor ons liggen, niet in het minst omdat de aardbeving vrijwel elk segment van de Haitiaanse samenleving getroffen heeft; en iedereen is wanhopig op zoek naar hulp met het oog op de lange termijn planning en duurzaam herstel," zei McElveen-Hunter.