Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis veroordeelt gebruik chemische wapens in Mosul
3 maart 2017 |

Rode Kruis veroordeelt gebruik chemische wapens in Mosul

​​​​​​​​​​​​Het Rode Kruis veroordeelt het gebruik van chemische wapens in en rondom Mosul. "Het gebruik van chemische wapens is volgens het humanitair oorlogsrecht absoluut verboden", aldus onze verontruste collega Robert Mardini (regio Midden-Oosten). In een ziekenhuis in de buurt van Mosul worden momenteel 15 mensen behandeld die symptomen hebben van het gebruik van giftige stoffen.

Foto goed formaat Mosul.jpg
Het Rode Kruis roept alle partijen op om zich aan de oorlogsregels te houden

Blaren, rode ogen, irritatie, braken en hoesten. 
​Momenteel worden er 15 mensen behandeld die ​symptomen hebben waaruit blijkt dat ze zijn blootgesteld aan giftige chemische stoffen. Het Rode Kruis heeft het ziekenhuispersoneel in Mosul getraind zodat zij goed voorbereid zijn op een eventuele volgende keer. 

Humanitair Oorlogsrecht
"We zijn diep verontrust door hetgeen onze collega's de afgelopen dagen hebben gezien", vertelt Robert. "Het gebruik van chemische wapens is volgens het humanitair oorlogsrecht verboden. Wij veroordelen het gebruik dan ook. Het maakt niet uit waar of door wie." 

​​Steun het Rode Kruis

Miljoenen mensen in conflictgebieden hebben dringend hulp nodig. Met jouw steun kan het Rode Kruis zoveel mogelijk slachtoffers in onder andere Mosul helpen. 

doneer-nu.png​ ​​​​​​​Artikel delen?