Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis veroordeelt geweld tegen EHBO-vrijwilliger
25 februari 2015 |

Rode Kruis veroordeelt geweld tegen EHBO-vrijwilliger

Rode Kruis veroordeelt het geweld tegen een van de hulpverleners tijdens carnaval op maandag 16 februari 2015 in Maastricht. De noodhulporganisatie maakt zich zorgen omdat vrijwilligers steeds vaker te maken krijgen met agressie.


ehboster_moon_meessen.jpg
 

Terwijl ze hard aan het werk was kreeg deze hulpverleenster zonder aanleiding een vuistslag in haar gezicht. (afbeelding L1)

Een 21-jarige EHBO-er van de Rode Kruis-afdeling Maastricht werd tijdens carnaval mishandeld. Op maandag liep ze samen met een patiënt door een drukke straat in de binnenstad van Maastricht. Zonder aanleiding werd ze in haar gezicht geslagen door een feestganger. Het Rode Kruis heeft aangifte gedaan van dit zinloze geweld. Voorzitter Rode Kruis Maastricht Theo Heins: "Het is meer dan verschrikkelijk dat  vrijwilligers die hun vrije tijd beschikbaar stellen, om zich als hulpverlener in te zetten, op deze wijze worden bejegend."

‘Handen af van onze hulpverleners’

Het Rode Kruis maakt zich al langer zorgen over geweld tegen hulpverleners. Steeds vaker krijgen teams van hulpverleners en vrijwilligers hiermee te maken. Vanuit haar grondbeginsel ‘medemenselijkheid’ keurt Rode Kruis geweld tegen vrijwilligers af. Wie gewond raakt is namelijk niet  meer in staat om anderen te helpen. Het is belangrijk dat er voor hen meer respect en waardering komt. Stichting Hulp voor Hulpverleners heeft onder andere hiervoor de campagne ‘Handen af van onze hulpverleners’ opgericht.