Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis verzorgt lichtgewonden bij brand in seniorenflat Nijmegen
20 februari 2015 |

Rode Kruis verzorgt lichtgewonden bij brand in seniorenflat Nijmegen

​Vrijdagochtend heeft er in Nijmegen een grote brand gewoed in een seniorenflat. De brand ontstond in een snackbar onder het wooncomplex. Via de buitengevel sloegen de vlammen over naar het dak.

Rond half 7 haalde de brandweer vijfendertig bewoners in pyjama naar buiten. Sommigen werden naar het ziekenhuis afgevoerd. Het Rode Kruis verzorgde lichtgewonde patiënten.

Ademhalingsproblemen

De hulpverleners van het Rode Kruis zetten een tent neer met bedden. Coördinator Noodhulp Nationaal Kirsten Mets was ter plaatse. "Zo'n zes à zeven lichtgewonden verbleven in onze tent. Hen hebben we medische verzorging gegeven", zegt Mets. "De slachtoffers hadden voornamelijk ademhalingsproblemen." Deze mensen kregen zuurstof toegediend en werden aan het infuus gelegd. Twee mensen waren iets zwaarder gewond en moesten naar het ziekenhuis. 

Hulp bij calamiteiten

De vrijwillige noodhulpverleners van het Rode Kruis worden opgeroepen bij rampen en calamiteiten met veel slachtoffers. Ze ondersteunen de medische professionele hulpverleners om de behandelcapaciteit te vergroten.  De noodhulpvrijwilligers vormen in teams van gemiddeld acht personen een Snel Inzetbare Groep Ter Medische Assistentie (SIGMA). Zij zijn speciaal opgeleid en bieden geneeskundige assistentie aan het ambulancepersoneel. Ruim 1.200 SIGMA-vrijwilligers verspreid over heel Nederland staan dag en nacht paraat. Ze kunnen binnen een uur aan de slag.