Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis vraagt aandacht voor mensenhandel in Nederland
15 oktober 2015 |

Rode Kruis vraagt aandacht voor mensenhandel in Nederland

​Het Rode Kruis vraagt vandaag op de Europese Dag tegen Mensenhandel aandacht voor het feit dat moderne slavernij ook in Nederland plaatsvindt. Vrijwilligers van het Rode Kruis begeleidden sinds 2009 bijna 90 buitenlandse slachtoffers van mensenhandel in Utrecht en Amersfoort. Deze week startte dit project ook in Groningen.  

Op 15 oktober, de Dag tegen Mensenhandel, vragen Europese Rode Kruis verenigingen aandacht voor de grote problematiek van gedwongen prostitutie en arbeidsuitbuiting. In Nederland stijgt het aantal slachtoffers van mensenhandel dat zich meldt bij het Coördinatiecentrum Mensenhandel vrijwel ieder jaar. Het Rode Kruis ondersteunt buitenlandse slachtoffers van mensenhandel.

Schrijnend
“Mensen worden met de mooiste praatjes naar Nederland gelokt. Om vervolgens hier als moderne slaaf gebruikt te worden. Hun verhalen zijn zó schrijnend. Met als resultaat dat ze niemand meer vertrouwen. Je moet dus echt je best doen om hen het gevoel te geven dat wij van het Rode Kruis er écht voor hen zijn. Dat we ze helpen en daar niks voor terugverlangen.” Aan het woord is Victoria, één van de jonge vrijwilligers die voormalige slachtoffers van mensenhandel bijstaat met juridisch-praktische ondersteuning.

Start in Groningen
Voor buitenlandse slachtoffers komt er na de aangifte bij de politie veel op ze af. Vaak kampen ze met taalproblemen en onzekerheid of ze in Nederland mogen blijven. Goed getrainde Rode Kruis vrijwilligers helpen deze kwetsbare groep om wegwijs te raken in de vele formulieren en ingewikkelde procedures en stimuleren hun zelfstandigheid. De wereldwijde bekendheid en de neutrale en onpartijdige opstelling van het Rode Kruis helpt daarbij om vertrouwen te winnen. Op 15 oktober is het project Ondersteuning Slachtoffers Mensenhandel gestart in Groningen.

Lees het complete interview met Victoria en Michel.