Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis vraagt extra aandacht voor stille rampen
18 februari 2013 |

Rode Kruis vraagt extra aandacht voor stille rampen

Honderden humanitaire rampen die wereldwijd plaatsvinden blijven onbelicht en gaan daardoor ongemerkt voorbij. Door het gebrek aan aandacht zijn er bovendien vaak onvoldoende gelden en middelen om de noodzakelijke humanitaire hulp te bieden. Het Rode Kruis maakt zich grote zorgen over de vele ‘stille rampen’ die zich jaarlijks voltrekken en zal daar de komende weken met een internationale campagne in verschillende Europese landen aandacht voor vragen.

Stille rampen

91% van de rampen waarbij het Rode Kruis wereldwijd helpt, betreft kleine of middelgrote rampen die ongemerkt voorbij gaan. “Elk jaar helpen Rode Kruis en Rode Halve Maan vrijwilligers miljoenen slachtoffers van rampen, waar het grootste deel van de wereld nog nooit van heeft gehoord,” zegt Juriaan Lahr, hoofd internationale hulpverlening van het Nederlandse Rode Kruis.
 
Ook stille rampen hebben een catastrofaal effect op het leven van grote groepen mensen. De overstromingen in Georgië of Tajikistan, de uitbraak van knokkelkoorts in El Salvador, de tropische storm in Bangladesh of de vluchtelingen in Burkina Faso zijn slechts een paar voorbeelden van kleinere rampen die ongemerkt hebben plaatsgevonden.

Hulp bij groeiend aantal rampen

Het aantal rampen dat jaarlijks toeslaat is de laatste decennia sterk toegenomen. Dat geldt ook voor het aantal mensen dat getroffen wordt, en de groeiende economische schade die rampen veroorzaken. Wereldwijd biedt het Rode Kruis gemiddeld 30 keer per maand hulp bij kleine of middelgrote rampen. Ook dat aantal groeit. Het Rode Kruis probeert door rampenvoorbereidingsprogramma’s het aantal slachtoffers en schade zoveel mogelijk te beperken.        
 

 Stille rampen