Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis-vrijwilliger begroef 10 ebola-slachtoffers per dag
21 maart 2016 |

Rode Kruis-vrijwilliger begroef 10 ebola-slachtoffers per dag

​#Ebola – Rode Kruis-vrijwilliger Alpha heeft een lange periode zo’n 10 ebola-slachtoffers per dag begraven in Sierra Leone. Het duurde lang voor hij weer werd geaccepteerd in Kailahun, het district waar hij woont. “Ze noemden me ‘Alpha Ebola’”, vertelt Alpha.

Alpha-Ebola-1.jpg
  Rode Kruis-hulpverlener Alpha werd teamleider van het begrafenisteam. (Foto: Katherine Mueller, IFRC)

Alpha Sesay heeft een glimlach waar iedereen vrolijk van wordt. Maar een jaar
geleden was deze glimlach weinig te zien. Alpha werkte toen als Rode Kruis-hulpverlener in een begrafenisteam in Sierra Leone.

“Iedereen noemde je ebola”

“Ebola, zo noemden ze ons. En mij Alpha Ebola,” zegt de 23-jarige. “Waar je ook heen gaat, iedereen noemde je ebola. “Die ebola-jongens komen eraan. Die jongen hoort bij een begrafenisteam,” riepen mensen. Het was een moeilijke tijd voor ons”, zegt hij terwijl hij op de stoep van zijn nieuwe huis zit, dat hij zelf heeft gebouwd.

Ebola begrafenisteam

Alpha woont in de wijk Kailahun, het epicentrum van de ebola-uitbraak in Sierra Leone.  Samen met een paar anderen meldde hij zich aan bij een begrafenisteam. Hij was een van de eersten die een training kreeg. Al gauw werd duidelijk dat hij leiderschapskwaliteiten bezit en werd hij teamleider. Hij begroef zo’n 10 ebola-slachtoffers per dag. Zijn familie was bang voor besmetting en verstootte Alpha. Hij mocht niet meer thuiskomen.

Rode Kruis geeft financiële stimulans

Ook Alpha dacht dat hij zou sterven toen hij voor het eerst hoorde van de dodelijke ziekte. Hier is hij toch van terug gekomen. “Door het lot en door een goede training ben ik tot vandaag de dag veilig”, zegt hij. De vrijwilligers van het begrafenisteam waren zich allemaal bewust van de risico’s. Ze kregen een extra financiële stimulans van het Rode Kruis zodat ze kansen zouden krijgen in hun gemeenschap. “Het geld heb ik besteed aan de huur van een eigen huis en het kopen van eten. Ik kocht ook kleding”, zegt Alpha. “Toen mijn familie realiseerde dat ik geen gevaar vormde en het had gered, omhelsden ze me weer”. 
Alpha-Ebola-Familie.jpg
  Alpha heeft weer goed contact met zijn familie en helpt ze met geldzorgen. (Foto: Katherine Mueller, IFRC) 

Helpen met geldzorgen

Verre familieleden en vrienden benaderden Alpha ook. Ze hoopten dat hij hen zou willen helpen met hun eigen geldzorgen. “Zodra mensen merken dat ik werk en geld verdien verwachten ze allemaal iets van me. “Ze roepen: “Alpha ik voel me niet goed, Alpha ik heb geen eten in huis, Alpha mijn kind is ziek!””, zegt Alpha met zijn grote glimlach.

Opleiding ebola-begrafenissen

Rode Kruis-vrijwilligers in Sierra Leone hebben meer dan 28.000 ebola-slachtoffers een veilige en waardige begrafenis gegeven. Niet één teamlid is besmet geraakt. Dit laat zien dat de opleiding die onder andere de World Health Organization, Artsen Zonder Grenzen, het Rode Kruis en Rode Halve Maan hebben gegeven, goed in elkaar zit.
Begrafenisteam.jpg
  In totaal zijn er 11.316 mensen overleden aan ebola. (Foto: Jari Lindholm, IFRC)

Re-integratieproject voor Rode Kruis-begrafenisteamleden

Alpha en zijn collega’s kwamen in aanmerking voor een re-integratieproject voor Rode Kruis-begrafenisteamleden. Hierdoor is het gelukt om weer te integreren in hun gemeenschap. Ze kunnen terug naar school, krijgen toegang tot bedrijven door subsidies of ze gaan een beroepsopleiding doen. Alpha heeft besloten om te studeren voor boekhouder. Bij de vraag hoe de mensen in zijn omgeving hem nu noemen lacht hij breed. “Alpha”, zegt hij.

Bekijk hier alle resulaten die we met de Giro555-actie "Stop de ebola-ramp" hebben behaald.

Artikel delen?