Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis-vrijwilliger Erik is Kanjer van Goud
17 maart 2016 |

Rode Kruis-vrijwilliger Erik is Kanjer van Goud

#Vrijwilligers – Rode Kruis-vrijwilliger Erik van Luxzenburg (39) is benoemd tot Kanjer van Goud. Voor de opnames van het programma Kanjers van Goud trekt hij op met Humberto Tan, die Rode Kruis- en Nationale Postcode Loterij-ambassadeur  is, om te laten zien wat het is om Rode Kruis-vrijwilliger te zijn.

Kanjers-Van-Goud-Rode-Kruis-1.jpg
 Erik van Luxzenburg is naast zijn fulltime baan wekelijks tussen de 15 en 20 uur bezig met werkzaamheden voor het Rode Kruis. (Foto: Raymond Rutting)

“Ik ken zoveel andere vrijwilligers die hiervoor in aanmerking kunnen komen! Ik was echt blij verrast toen ze me vroegen.” Erik van Luxzenburg voelt zich vereerd dat hij is gevraagd voor de opnames.

Rode Kruis-vrijwilliger zijn is ontzettend verslavend

In 2007, op zijn 31e, werd Erik lid van het Rode Kruis. “Je wilt niet weten wat ik allemaal gedaan heb. Ik ben begonnen als coördinator van het promoteam van de Rode Kruis-jongeren. Tegelijkertijd volgde ik een EHBO-training en behaalde mijn diploma. Eind 2007 werd ik hulpverlener op evenementen. In 2010 werd ik instructeur eerste hulp en in 2011 ben ik bij de SIGMA gegaan. Sinds de SIGMA in 2016 is opgeheven zit ik na omscholing in het Noodhulpteam van de Veiligheidsregio Utrecht en in 2014 werd ik lid van de ledenraad namens het district Noord- en Oost-Gelderland”, vertelt hij. “Naast mijn fulltime baan ben ik tussen de 15 en de 20 uur per week bezig met het Rode Kruis. Het is ontzettend verslavend en het geeft zoveel voldoening om anderen te helpen!” Erik heeft naast zijn liefde voor het Rode Kruis ook een andere liefde gevonden. Tijdens het volgen van de EHBO-training en het gezamenlijk werken aan het jongeren promoteam leerde hij Pauline ten Veen kennen. Sindsdien zijn ze een heel gelukkig stel met hart voor het Rode Kruis. 

Kanjer-van-Goud-Erik-Rode-Kruis.jpg
Erik van Luxzenburg met zijn vriendin Pauline ten Veen in een Rode Kruis-uniform uit 1948 ter ere van de historische optocht bij Koninginnedag 2009 in Apeldoorn (Foto: Peter Doornebal)

EHBO-dienst vluchtelingen Ter Apel

Erik van Luxzenburg heeft zich tijdens de 8 jaar dat hij Rode Kruis-vrijwilliger is ook ingezet voor de hulp aan vluchtelingen. Hij draaide een dienst in het vluchtelingenopvangcentrum in Ter Apel op de EHBO-post. “Het was een verantwoordelijke taak. Ik moest soms moeilijke beslissingen nemen,” vertelt hij. “Er kwam een vrouw van 76 naar me toe. Haar huisarts had bij haar vertrek uit Syrië 2 maanden daarvoor aangegeven dat haar pacemaker, die hartritmestoringen tegenhoudt, mogelijk een nieuwe batterij moest krijgen. Dit vond ik erg zorgelijk en de net gearriveerde verpleegster adviseerde me dat de vrouw het beste de volgende dag naar het ziekenhuis kon gaan . Tot mijn schrik kwam ik erachter dat de vrouw al in een bus zat om naar een volgende opvanglocatie te gaan. Om te voorkomen dat medische zorg daar te laat zou zijn rende ik naar buiten, ging voor de bus staan en eiste dat de vrouw eruit moest. Ze kreeg uiteindelijk toestemming en zo kon ze toch nog op tijd naar het ziekenhuis”, zegt Erik. “Na die dienst was ik echt heel moe.”

Kanjers-van-goud-Rode-Kruis-2-Humberto-Tan.jpgErik maakt een selfie met Humberto. Naast ambassadeur van de Postcode Loterij is Humberto sinds 2002 ambassadeur voor het Rode Kruis. (Foto: Raymond Rutting)

Humberto bij de kledinguitgifte vluchtelingen

“Vrijwilligers zoals Erik zijn heel nobel, omdat ze zich onbezoldigd inzetten voor andere mensen”, vindt Humberto Tan. De ambassadeur verdiept zich in de werkzaamheden die Erik als Rode Kruis-vrijwilliger verricht en volgt hem twee dagen met een cameraploeg. Daarnaast bezoekt Humberto een noodopvangcentrum voor vluchtelingen waar Rode Kruis-vrijwilligers kleding uitdelen. De kleding is door mensen gedoneerd aan de Welkom Winkel in het Utrechtse Rode Kruis-gebouw waar ’s middags het sorteren van kleding wordt gefilmd.

Kanjers-Van-Goud-Humberto-Kledinguitgifte-Vluchtelingen.jpg
 Humberto deelt ingezamelde jassen uit aan vluchtelingen. (Foto: Raymond Rutting)
 
“Ik heb er nooit bij stilgestaan dat kledinguitgifte zo belangrijk is wanneer er vluchtelingen het land binnenkomen, maar het is natuurlijk logisch dat je warme kleding nodig hebt als je uit Syrië of Libanon komt”, zegt Humberto. “Het heeft indruk op me gemaakt dat de mensen hier in dit centrum niets te doen hebben. Ik sprak een man waarvan zijn vrouw al weken in een kamer zit met hun kind!”

Rode-Kruis-Kanjers-Van-Goud-Humberto-Tan-Helpt-Vluchteling.jpg
  Vluchteling Achmed is erg blij met zijn nieuwe jas. (Foto: Raymond Rutting)

De jas van Achmed

Humberto helpt de Syrische vluchteling Achmed uit Aleppo. Achmed heeft moeite met het vinden van een passende jas. Na lang zoeken heeft hij eindelijk een rode jas gevonden die hem goed staat. “Hier ben ik blij mee! Dank jullie wel,” roept hij naar alle vrijwilligers en Humberto terwijl hij zijn duim opsteekt.   

Kanjers-Van-Goud-Humberto-Tan.jpg
 Humberto helpt bij het sorteren van kleding voor de vluchtelingen. (Foto: Raymond Rutting)

Kanjers van Goud

Kanjers van Goud zijn vrijwilligers die zich inzetten voor de goede doelen die de Nationale Postcode Loterij ondersteunt. Ambassadeurs van de Nationale Postcode Loterij zoals Humberto Tan, die eveneens Rode Kruis-ambassadeur is, gaan op zoek naar deze Kanjers. Dit keer is Erik van Luxzenburg uitgekozen. De aflevering over hem wordt uitgezonden op zondag 20 maart 2016 om 23:30 op RTL 4. In de aanloop naar de uitzending is Erik op vrijdag 18 maart 2016 ook aanwezig bij Koffietijd om 10:00 op RTL 4.

Artikel delen?