Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis-vrijwilligers behandelen 170 lopers bij Marathon Rotterdam
10 april 2016 |

Rode Kruis-vrijwilligers behandelen 170 lopers bij Marathon Rotterdam

#Evenementenhulp – Rode Kruis-vrijwilligers behandelen 170 lopers bij de Marathon Rotterdam op 10 april 2016. 86 vrijwilligers zetten zich in en hebben mensen over de finish geholpen. Waarom is het zo bijzonder om hulp te verlenen tijdens de marathon? Onze vrijwilligers Davey, Michael en Wim leggen het je uit.

Marathon Rotterdam (2).JPG
“We hebben het druk vandaag tijdens de Marathon Rotterdam”, zegt Rode Kruis-vrijwilliger Davey van Milligen (22 jaar). “Ik moet een groot beroep doen op mijn spierballen. Zo’n 30 mensen heb ik naar de finish getild.”

Top 3 klachten tijdens Marathon Rotterdam

De top 3 voorkomende klachten tijdens de marathon zijn: kramp, uitputting en blaren. De Rode Kruis-vrijwilligers staan de hele dag voor de lopers klaar om ze op te vangen. Davey van Milligen, Michael van Klaveren en Wim Smit geven 5 redenen waarom ze willen helpen tijdens de Marathon Rotterdam.

Davey-Michael-Rode-Kruis-Marathon-Rotterdam.JPG
  Davey (links) en Michael (rechts) vangen de lopers op bij de finish van de marathon. (Foto: Rode Kruis)

1. Hulp verlenen is spannend

Wim Smit, coördinator van de Rode Kruis-vrijwilligers, maakt de marathon al voor de 20e keer mee. Nog steeds vindt hij het leuk. “Het is een spannend evenement. Ten eerste is het een gigantische operatie en ten tweede weet je nooit wat het Rode Kruis allemaal te wachten staat,” zegt hij. “Er stroomt vandaag veel adrenaline door mijn lijf, daar houd ik van.”

Wim-Rode-Kruis-Meldkamer-Rotterdam.JPG
 Wim coördineert de Rode Kruis-inzet van de marathon. Hier zit hij in de meldkamer in het Rode Kruis-gebouw. (Foto: Rode Kruis)


2. Hulp verlenen geeft voldoening

“Ik vind het mooi om mensen naar de finish te helpen. Ze hebben zo’n grote prestatie geleverd. Het geeft me voldoening ze op te vangen”, zegt Davey. Hij heeft ook mensen van de grond opgeraapt, via zijn portofoon vraagt hij dan om een brancard. “Mensen protesteren als ze op de brancard moeten liggen, ze willen zo graag de finish halen. Ik probeer ze op zo’n moment gerust te stellen door ze te vertellen dat ze alsnog een medaille krijgen wanneer wij ze op een brancard over de eindstreep rijden. Meestal volgen ze dan mijn advies op en gaan ze liggen.”

Marathon Rotterdam-Finish.JPG
  Een Rode Kruis-vrijwilliger omhelst een loper die net over de finish komt. (Foto: Rode Kruis)

3. De marathon is een leuk evenement om mee te maken

“Tijdens een evenement maak je bijzondere dingen mee”, zegt Michael (26 jaar). “Ik heb twee lopers gezien die met hun baby in de kinderwagen de finish over gingen en ik zag dat er een vrouw ten huwelijk werd gevraagd. Dat vind ik nou leuk om te zien!”

4. De saamhorigheid onder Rode Kruis-vrijwilligers is prettig

“Voor de teambuilding is de inzet tijdens de marathon erg goed. We bespreken na afloop met elkaar wat we leuk vonden en wat moeilijk was. Daarna gaan we gezellig met zijn allen eten”, zegt Wim. “De saamhorigheid onder de vrijwilligers is erg prettig. We hebben met zijn allen 1 doel: mensen helpen.” Davey heeft het ook naar zijn zin tussen de vrijwilligers. “Ik heb al 4 keer hulp verleend tijdens de marathon. Het is eigenlijk een grote reünie. We kennen elkaar allemaal.”

Vrijwilligers-Marathon-Rotterdam.JPG
  De hele dag zijn de Rode Kruis-vrijwilligers alert. Ze houden de lopers die over de finish komen goed in de gaten. (Foto: Rode Kruis)

5. Je brengt in praktijk wat je geleerd hebt tijdens EHBO-trainingen

“Ik vind het leerzaam dat ik in praktijk kan brengen wat ik tijdens EHBO-training allemaal heb geleerd. Zo weet ik tenminste hoe hulpverlenen gaat als het in het echt is,” zegt Michael. Hij vindt het hulpverlenen tijdens de marathon zwaar. “Als mensen niet meer verder kunnen, leunen ze met hun hele gewicht op me. Ik gebruik al mijn spierkracht om ze overeind te houden.” Voor Wim is hulpverlenen na al die jaren een tweede natuur geworden. “Na al die jaren ervaring hoef ik niet meer na te denken bij wat ik doe. De hulpverlening gaat vanzelf.”

Ook vrijwilliger worden?

Wil jij net als Davey, Michael en Wim hulp verlenen tijdens een evenement? Bekijk onze vacatures en meld je aan!


Artikel delen?