Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis-vrijwilligers delen kledingpakketten uit aan vluchtelingen
14 september 2015 |

Rode Kruis-vrijwilligers delen kledingpakketten uit aan vluchtelingen

#WelkomWinkels - Rode Kruis-vrijwilligers delen 14 september voor het eerst kleding uit aan vluchtelingen in het asielzoekerscentrum in Gilze. De spullen zijn vorige week ingezameld in de Welkom Winkel van het Rode Kruis in Tilburg. "De mensen zijn heel dankbaar met de pakketten die we hen geven", zegt Rode Kruis-vrijwilliger Jannie Baggen.

 vkk2.jpg
 Na een korte uitleg van de teamleider van de Rode Kruis-vrijwilligers kan het uitdelen beginnen. (Foto: Eline van den Hout)

"Vandaag delen we honderd pakketten uit ongeveer 15 vrijwilligers", zegt Suzanne Laszlo - hoofd nationale hulpverlening. In de pakketten die de vrijwilligers geven aan de vluchtelingen zitten broeken, truien en t-shirts. Dit heeft het Rode Kruis afgestemd met het Centraal orgaan opvang asielzoekers (COA) waar momenteel nauw mee wordt samengewerkt. "Het is belangrijk dat de mensen warme kleding hebben voor de winter die binnenkort gaat komen", aldus Laszlo.

"De stapels kleding reiken tot aan het plafond!"

"Het doet me goed dat de vluchtelingen erg blij zijn met de kleding", zegt vrijwilliger Jannie Baggen. "Ze bedanken me hartelijk als ik hen een pakket overhandig." Baggen heeft vorige week meegeholpen met het sorteren van de kleding en het samenstellen van de setjes. "De stapels kleding in de Welkom Winkel reiken tot aan het plafond! Het is ongelofelijk hoeveel mensen bereid zijn spullen te geven aan de vluchtelingen", zegt ze.

vkk3.jpg
 Er brak iets in Jannie het zien van al die ellende op televisie. Ze besloot daarom iets te doen voor de vluchtelingen (Foto: Eline van den Hout)
 
Een aantal dagen terug meldde ze zich aan als vrijwilliger. "Ik kon de ellende op televisie niet meer aanzien. De beelden van al die mensen die langs de sporen lopen vind ik zo triest. Het doet me denken aan de Tweede Wereldoorlog die mijn ouders hebben meegemaakt." Ze tilt een doos op en haalt er wat kledingpakketten uit. "Er brak iets in me. Ik moest iets doen." Ze is blij dat ze nu in ieder geval een paar vluchtelingen kan helpen. "We moeten er echt zijn voor deze mensen, velen hebben niets meer en zijn dankbaar voor alles wat ze van ons krijgen."


"Ik ben heel blij met de kleding"

Vrijwilliger Agnetha van Gils is ook onder de indruk van de vluchtelingen. "Sommigen hebben kleine kinderen bij zich, of zijn zwanger. Dat vind ik heftig om te zien", zegt ze. "Wat me erg raakt is dat de mensen hier treurig binnenkomen en lachend naar buiten gaan wanneer ze een pakket krijgen." 

vkk4.jpg Sophia kan de winter weer door met de warme kleding die ze krijgt van de vrijwilligers. (Foto: Eline van den Hout)

De vluchtelingen Sophia (26) en Achmed (16) uit Syrië hebben vandaag een pakket ontvangen. "Ik ben heel blij met de kleding", zegt Sophia. Ze lacht als ze de winterkleding aanneemt. Ook Achmed knikt vriendelijk. "Bedankt dat jullie mij willen helpen", zegt hij, "Dat is erg fijn." Beiden zullen het deze winter niet meer koud hebben, net zoals de 75 anderen die de pakketten hebben opgehaald. 

 

Aanstaande woensdag en vrijdag worden er weer pakketten uitgedeeld. Daarna zullen vrijwilligers verschillende Needs Assessments doen onder vluchtelingen zodat de vraag van de Welkom Winkels daarop kan worden aangepast. "Op termijn is het de bedoeling dat de vluchtelingen zelf naar de Welkom Winkels gaan om te ‘winkelen’. Nu wordt vooral focus gelegd op hun basisbehoeften zoals kleding", zegt Laszlo.

vkk1.jpg
 De vluchtelingen krijgen één voor één een pakket in handen. (Foto: Eline van den Hout) 

Wil je ook spullen brengen naar een Welkom Winkel of helpen als vrijwilliger? Klik hier voor meer informatie.

60 Miljoen mensen op de vlucht 

60 Miljoen mensen wereldwijd zijn op de vlucht voor conflict en geweld in eigen land. Zij hebben huis en haard verlaten, op zoek naar veiligheid voor zichzelf en hun gezin. Al deze mensen hebben dringend hulp nodig. Water, huisvesting, voedsel en medische zorg. Laat ons niet kiezen.

Of geef op Giro 6868, IBAN-nummer NL83 INGB 0000 0068 68 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.