Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis-vrijwilligers helpen getroffenen brand appartementencomplex Houten
15 februari 2016 |

Rode Kruis-vrijwilligers helpen getroffenen brand appartementencomplex Houten

​#NoodhulpNederland -  Rode Kruis-vrijwilligers verleenden zaterdag 13 februari 2016 hulp aan de getroffenen van de brand in het appartementencomplex in Houten. Bewoners van 30 appartementen werden geëvacueerd naar een opvanglocatie waar de vrijwilligers hen ondersteunden.

Brand-Houten-Rode-Kruis-4.jpg
 De Rode Kruis-vrijwilligers inventariseerden welke medicijnen er nodig waren. (Foto: Harry Eggens, Rode Kruis)
 
“Ik kreeg om 20:05 een melding van coördinator Noodhulp Harry Eggens met de vraag of ik ondersteuning wilde verlenen aan de bewoners die naar de opvanglocatie waren geëvacueerd”, zegt Rode Kruis-vrijwilliger Christa Lubbers.

Uit voorzorg geëvacueerd

Als plaatsvervangend hoofd Bevolkingszorg ging Christa met 5 andere vrijwilligers naar de kantine van een woonzorgcentrum. Daar zaten bewoners van 30 appartementen te wachten op een seintje of ze weer terug konden gaan naar hun woning. De gemeente Houten had hen uit voorzorg geëvacueerd voor het geval ze rook en gas zouden inademen, die door de brand in een elektriciteitsruimte van het appartementencomplex was ontstaan. 

Opvang-Houten-1.jpg
 Er waren 3 baby's in de opvanglocatie, maar die werden al snel opgehaald door familieleden of vrienden van de geëvacueerde bewoners. (Foto: Omroep Houten)

Onwel door te laag suikergehalte

“De bewoners waren in het begin wat onrustig”, vertelt Christa. “Mijn collega’s en ik probeerden hen gerust te stellen. Eén mevrouw werd onwel. Ze had te veel rook ingeademd en een te laag suikergehalte in haar bloed. Eén van de vrijwilligers ontfermde zich over haar. De ambulance kwam ook nog om haar te onderzoeken maar het was niet nodig haar mee te nemen naar het ziekenhuis. Ze is uiteindelijk zelf naar een huisartsenpost gegaan.” De vrijwilligers inventariseerden verder of er nog medicijnen nodig waren. Ze maakten lijsten voor de gemeente, zodat die deze kon doorgeven aan het ziekenhuis in Nieuwegein.

Onrust door sociale media

De jongere mensen die opgevangen waren, werden onrustig door alles wat ze lazen op Facebook en Twitter. Ze verbaasden zich over het feit dat zijzelf niets wisten over de voortgang van de werkzaamheden in de flat, terwijl er op sociale media van alles te lezen was. “We vroegen daarop de burgemeester of hij de bewoners op de hoogte wilde houden over de hulpoperatie en of hij een sein wilde geven wanneer zij weer terug konden naar hun flat”, vertelt Christa. “Toen de burgemeester eenmaal gesproken had, bleef hij de rest van de avond bij de bewoners in de kantine. De getroffenen werden rustiger, kletsten wat met elkaar en dronken koffie en thee.” 

Opvang-Houten-Brand-2.jpg
 De bewoners die niet meer terug naar huis konden, waren daar rustig onder. Ze hadden het zien aankomen. (Foto: Omroep Houten)

Te dicht bij de brandhaard

Om 00:45 vertelde de burgemeester dat bijna iedereen terug naar huis kon, behalve de bewoners van 2 appartementen die zich te dicht bij de plek bevonden waar het vuur was ontstaan. Onder begeleiding konden deze mensen spullen halen die ze nodig hadden om de nacht elders door te brengen. “Deze bewoners waren niet erg in de stress, omdat ze al hadden zien aankomen dat ze niet naar huis konden. Ze woonden te dicht bij de brandhaard”, zegt Christa.  

Niet meegaan in de emotie

“Ik ben blij dat we de bewoners hebben gerustgesteld. Als Rode Kruis-vrijwilliger probeer je mensen zekerheid te geven wanneer ze in een vervelende situatie zitten”, aldus Christa,  “zonder mee te gaan in hun emotie. Dit heb ik tijdens de trainingen tot Rode Kruis-vrijwilliger geleerd. Het is prettig dat ik dit nu hier in Houten in de praktijk heb kunnen toepassen”. Harry Eggens coördineerde de noodhulp-operatie: “Ik ben erg tevreden over de inzet. De evacuatie verliep rustig en alle Rode Kruis-vrijwilligers voerden hun taak goed uit”.

Ook vrijwilliger worden?

Het Rode Kruis zoekt altijd nieuwe vrijwilligers die bij calamiteiten zoals deze in Houten willen helpen. Word jij onze nieuwe vrijwilliger? Lees onze vacaturepagina en bekijk welke functie jou het meest aanspreekt. 

Artikel delen?