Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis ingezet bij evacuatie Groningen
6 januari 2012 |

Rode Kruis ingezet bij evacuatie Groningen

Twaalf vrijwilligers van het Rode Kruis helpen bij de evacuatie van de inwoners van de Groningse gemeente Ten Boer. Reden voor de evacuatie is een zeer acuut probleem met een dijkvak langs het Eemskanaal.  

Deze dijk zou het kunnen begeven, waardoor een gebied van enkele honderden hectare binnen enkele uren onder water kan komen te staan. De waterstanden kunnen uiteindelijk oplopen tot 1,5 meter. De kans hierop is klein, maar de gevolgen kunnen erg groot zijn. In totaal gaat het om ongeveer 800 inwoners. Het dorp Woltersum is grotendeels ontruimd. De evacuatie wordt uitgevoerd door politie en defensie. Inwoners worden verzocht om naar familie of vrienden te gaan. 
Als dat niet mogelijk is, is er opvang geregeld in sporthal De Tiggelhal in Ten Boer. Daar verblijven nu zo’n 130 evacuees. Rode Kruis vrijwilligers zorgen in de sporthal voor de opvang en verzorging van deze mensen. In de sporthal heeft het Rode Kruis 200 veldbedden met dekens en kussens en 200 stoelen neergezet. De vrijwilligers assisteren op verzoek van de politie en gemeente ook bij de inventarisatie van de achtergebleven huisdieren en vee. Voor het geval dat de dieren ook uit het gebied gehaald moeten worden. Het is nog onduidelijk hoe lang de evacuees in de sporthal moeten blijven. Het Rode Kruis blijft in ieder geval de komende 24 uur nog in de sporthal aanwezig.  
 vrijwilliger_rode_kruis_bij_tiggelhal.jpg