Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis-vrijwilligers onderweg naar Madaya met hulppakketten
11 januari 2016 |

Rode Kruis-vrijwilligers onderweg naar Madaya met hulppakketten

#ConflictSyrië – Rode Kruis-vrijwilligers zijn onderweg naar de bewoners van Madaya met hulppakketten voor 20.000 families. Dinsdag 12 januari 2016 worden deze pakketten met voedsel en medicijnen uitgedeeld.

kefraya-konvooi.pngEindelijk is er hoop voor de bewoners van de drie Syrische steden Madaya, Kefraya en Foua. (Beeld: Pawel Krzysiek, ICRC)

Vandaag gaat er een konvooi met eten, drinken, medicijnen en brandstof  richting Madaya. Op dinsdag 12 januari 2016 zullen de vrijwilligers pakketten voor 20.000 families uitdelen.

Ernstig verzwakt

“Onze hulpverleners proberen zoveel mogelijk mensen bereiken, maar 2 dagen is een zeer korte periode. We roepen op tot meer toegang tot dit gebied”, zegt Juriaan Lahr, hoofd Internationale Hulpverlening van het Nederlandse Rode Kruis. De Syriërs zijn ernstig verzwakt en bevinden zich in een levensbedreigende situatie. Door het gebrek aan eten en drinken zijn ze vatbaar voor ziekten. Vooral kinderen kunnen een achterstand oplopen als zij niet genoeg te eten en drinken krijgen.

Vijfde winter

De bewoners in de 3 steden Madaya, Kefraya en Foua kunnen geen kant op. Er is nauwelijks eten en drinken en door de belegering is het te gevaarlijk om te vluchten. Drie maanden geleden hebben hulporganisaties voor het laatst goederen gebracht. “We zijn blij dat er nu overeenstemming is, want de situatie is schrijnend”, zegt Lahr. De Syriërs gaan hun vijfde winter in van conflict in hun land. Als de bevolking niet snel brandstof krijgt voor haar kachels, zal ze het koud en nog zwaarder krijgen.

Help de Syriërs!

De vijfde winter van het conflict in Syrië is aangebroken. In veel steden en dorpen heerst armoede en mensen hebben een gebrek aan basisbehoeften zoals eten, drinken, medicijnen en brandstof. Wil jij hen helpen? Doneer dan nu op NL83 INGB 0000 0068 68 t.n.v. het Nederlandse Rode Kruis, onder vermelding van Syrië.