Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis waarschuwt voor humanitaire ramp in Aleppo
29 april 2016 |

Rode Kruis waarschuwt voor humanitaire ramp in Aleppo

#ConflictSyrië - Het Internationale Rode Kruis waarschuwt voor een humanitaire ramp  in de Syrische stad Aleppo. De aanhoudende gevechten worden steeds heviger. Zelfs in de ziekenhuizen lijkt men niet meer veilig.

Overal in de Syrische stad Aleppo wordt gevochten 

 Het internationale Rode Kruis waarschuwt voor een humanitaire crisis in Aleppo. Er wordt onophoudelijk gevochten. (Foto:  IFRC)

"Waar je ook bent, je hoort continu explosies, beschietingen en vliegtuigen die overvliegen", zegt Valter Gros, hoofd van het Internationale Rode Kruis in Aleppo. "Er is geen wijk in de stad die niet is getroffen. Mensen vrezen voor hun leven en hebben geen idee wat ze nog kunnen verwachten."

Ziekenhuizen geen doelwit  

Tijdens de gevechten in en rond Aleppo werd afgelopen week ook het Al Quds ziekenhuis vernield, dat werd ondersteund door het Internationale Rode Kruis. Meerdere mensen kwamen daarbij om het leven. Het ziekenhuis voorzag veel slachtoffers van de gevechten van levensreddende medische hulp. Hulp die nu niet meer voor handen is. "De recente aanval op het ziekenhuis is onaanvaardbaar. Helaas dit is niet de eerste keer dat een ziekenhuis is getroffen. Zo kunnen mensen  niet de medische hulp krijgen, die ze nodig hebben", zegt Marianne Gasser, hoofd van het Internationale Rode Kruis in Syrië. "Wij dringen er bij alle strijdende partijen op aan om burgers te sparen. Ziekenhuizen, medisch personeel en patiënten mogen geen doelwit zijn!"

Alles vernield

Aleppo is de tweede grootste stad in Syrië en een van de zwaarst getroffen plaatsen tijdens het conflict dat nu al meer dan vijf jaar duurt. Grote delen van de stad zijn vernietigd en de infrastructuur zwaar beschadigd, waardoor burgers het zonder water en elektriciteit moeten doen.

Het Internationale Rode Kruis en de Syrische Arabische Rode Halve Maan ondersteunen de meeste medische hulpposten met medicijnen,  materiaal en schoon water. Door de hevige gevechten wordt het bevoorraden van nieuwe goederen steeds moeilijker, misschien zelfs wel onmogelijk. Een ramp voor de mensen die de hulp zo hard nodig hebben.

Resolutie

Steeds vaker lijken ook ziekenhuizen mikpunt van geweld en aanvallen. Het Rode Kruis roept daarom op op dat de veiligheid van ambulances, ziekenhuizen en medische hulpverleners gewaarborgd moet worden, zodat ze hun belangrijke werk kunnen doen. Op dinsdag 3 mei stemt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over een resolutie waarin staat dat ziekenhuizen en patiënten geen doelwit mogen zijn.

 

Ziekenhuizen en medisch personeel mogen geen doelwit zijn! 

 

Help de Syriërs!

Het conflict in Syrië duurt al vijf jaar. In veel steden en dorpen heerst armoede en mensen hebben een gebrek aan basisbehoeften zoals eten, drinken, medicijnen en brandstof. Wil jij helpen? Doneer dan nu op NL83 INGB 0000 0068 68 t.n.v. het Nederlandse Rode Kruis, onder vermelding van Syrië.


Geef voor hulp in Syrië 

Artikel delen?