Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis waarschuwt voor snelle verspreiding gele koorts
20 mei 2016 |

Rode Kruis waarschuwt voor snelle verspreiding gele koorts

​​#NoodhulpBijRampen - Een internationale crisis dreigt als we niet snel wat doen om de verspreiding van gele koorts in Angola te stoppen, waarschuwde het Internationale Rode Kruis op 19 mei 2016.

YellowFever1.jpg
  De helft van de geïnfecteerde patiënten overlijdt aan gele koorts. (Foto: John Tann, Flickr)

Sinds de uitbraak in Angola zijn al bijna driehonderd mensen aan gele koorts gestorven. Wereldwijd hebben ruim 2200 mensen nu waarschijnlijk de infectieziekte. In Congo-Kinshasa, Kenia en China is het virus inmiddels ook aangetroffen en niet-ingeënte reizigers kunnen het snel verder verspreiden, vreest het Internationale Rode Kruis.

Snel vaccineren

Vooral in buurlanden Namibië en  Zambia is de bevolking kwetsbaar. Mensen worden daar niet ingeënt tegen gele koorts. Het Internationale Rode Kruis roept daarom op zo snel mogelijk te beginnen met vaccineren.

Muggen

Gele koorts wordt verspreidt door hetzelfde soort muggen dat ook het zika-virus, knokkelkoorts en het chikungunyavirus met zich kunnen meedragen.
Mensen met gele koorts krijgen last van geelzucht, bloedingen en koorts. De helft van de geïnfecteerde patiënten overlijdt als ze niet behandeld worden.

Steun ons

Het Rode Kruis wil altijd helpen bij (natuur)rampen. Het is belangrijk dat mensen in acute nood hulp krijgen en ook ondersteund worden bij de wederopbouw. Zorg jij dat het Rode Kruis altijd klaarstaat bij welke ramp dan ook? Geef nu.

doneer-nu-button.png

Artikel delen?