Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Waarschuwing voor zware Europese crisis
11 oktober 2013 |

Waarschuwing voor zware Europese crisis

Het aantal Europeanen dat voedselhulp krijgt van het Rode Kruis is in de laatste vijf jaar met 75% gestegen. Van 2 naar 3,5 miljoen. In een rapport verklaart het internationale Rode Kruis dat door de crisis 43 miljoen mensen in Europa onvoldoende te eten krijgen. 120 miljoen mensen lopen het risico in armoede te vervallen.

Miljoenen komen niet meer rond

“Europa wordt geconfronteerd met de zwaarste humanitaire crisis in 60 jaar”, aldus secretaris-generaal Bekele Geleta van de Internationale Federatie van het Rode Kruis. “Weliswaar gaat het in enkele Europese landen economisch beter, maar elders op het continent dreigen miljoenen mensen niet meer rond te kunnen komen. De humanitaire impact van de crisis zal nog decennia te voelen zijn.”

Voedsel, medicijnen en sollicitaties

Grondslag van het rapport is onderzoek onder 42 Rode Kruis verenigingen in Europa en Centraal Azië. Hieruit blijkt dat niet alleen steeds meer mensen bij het Rode Kruis aankloppen voor voedselhulp. Er is ook een stijgend aantal mensen dat hulp nodig heeft voor medische behandelingen, medicijnen en het invullen van formulieren voor financiële bijstand. Verschillende Rode Kruis verenigingen bieden ook sollicitatietrainingen aan.

Nederland

In Nederland onderzoekt het Rode Kruis met andere maatschappelijke maatschappelijke organisaties hoe het hier staat met armoede en voedseltekort en of er hulp nodig is. 

vlaamse rode kruis.jpgVerschillende Rode Kruis verenigingen in Europa openen 'sociale kruideniers', waar mensen met minimaal inkomen tegen gereduceerde prijzen boodschappen kunnen doen.