Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis wil meer inzet van internationale gemeenschap voor vluchtelingen Middellandse Zee
17 april 2015 |

Rode Kruis wil meer inzet van internationale gemeenschap voor vluchtelingen Middellandse Zee

#Bootvluchtelingen - Ten zuiden van Lampedusa kapseisde op 13 april een boot vol migranten waarbij 400 inzittenden zijn vermist. Het Rode Kruis betreurt dit. "Hoeveel mensen moeten er nog sterven voordat de EU een zoek- en reddingsactie organiseert?" aldus Francesco Rossa, vicepresident van IFRC en het Italiaanse Rode Kruis. 
p-ITA0341.jpg

De vrijwilligers op Sicilië verzorgen deze baby die met een vluchtelingenboot mee was gekomen.

De overtocht van de Afrikaanse kust richting Italië is levensgevaarlijk. Dit jaar zijn er honderden bootvluchtelingen verdronken en vorig jaar kwamen er duizenden om. Het Rode Kruis vraagt aandacht voor dit probleem en vindt dat de EU maatregelen moet nemen om het asielbeleid harmonieuzer, toegankelijker en menselijker te maken. Francesco Rocca: "De vluchtelingenstroom is niet te stoppen en wordt steeds groter. En wij, de internationale gemeenschap, slagen er niet in om hen voldoende te helpen".

Kinderen zonder begeleiding

Het Italiaanse Rode Kruis houdt de kusten van Sicilië, Calabrië en Apulië met meer dan 100 vrijwilligers, medewerkers en ambulances in de gaten. Deze week zijn er over de 3500 migranten aangekomen op Sicilië en Lampedusa. Onder hen zijn er veel kinderen zonder begeleiding en zwangere vrouwen. De Rode Kruis-hulpverleners geven hen eerste hulp, voedsel, water en brengen hen naar de dichtstbijzijnde ziekenhuizen.
p-ITA0343.jpg
Meer dan honderd Italiaanse Rode Kruis-hulpverleners staan klaar om de overgestoken migranten te helpen.

Misbruikt of uitgebuit

In 2014 staken 270.000 vluchtelingen en migranten de Middellandse Zee over. Minstens 3500 mensen verdronken hierbij. Sinds het begin van 2015 hebben al 31.500 mensen de oversteek gemaakt. De mensen die de boottocht overleven komen in Europa voor een grote uitdaging te staan. Ze lijden op een onaanvaardbaar niveau en worden vaak misbruikt of uitgebuit door criminele organisaties.