Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis wil seksuele gezondheidszorg in rampgebieden verbeteren
3 juni 2015 |

Rode Kruis wil seksuele gezondheidszorg in rampgebieden verbeteren

Het Rode Kruis gaat seksuele gezondheid beter integreren in de hulpverlening rondom rampen. Tijdens en na rampen is er door de focus op primaire problemen niet genoeg aandacht voor bijvoorbeeld de beschikbaarheid van anticonceptie of seksuele voorlichting.  Dit zorgt voor problemen bij toekomstige generaties.

Afbeelding jongeren.jpg
Wanneer jongeren tijdens rampen geen toegang hebben tot seksuele en reproductie gezondheidszorg zijn ze minder weerbaar voor rampen.  
 
Dat er tijdens rampen extra aandacht voor SRG moet komen, komt doordat tijdens rampen de sociale controle rondom jongeren en het gemeenschappelijke vangnet van familie, bekenden en buren vaak wegvalt. Het beleid om mensen toegang te geven tot dergelijke zorg wordt ook wel de seksuele en reproductieve gezondheidszorg (SRG) genoemd. Wanneer jongeren tijdens rampen geen toegang hebben tot deze vorm van zorg en zich niet bewust zijn van hun seksuele rechten, zijn ze minder weerbaar voor rampen.

Afhankelijk van jonge mensen

"Iedere gemeenschap is voor zijn toekomst afhankelijk van jonge mensen", stelt Reinout van Santen, PME Officer van het Rode Kruis. Om de gehele gemeenschap weerbaarder te maken tegen rampen is het belangrijk dat jongeren zich beter bewust zijn van hun rechten en toegang krijgen tot een instantie die aandacht kan besteden aan hun seksuele gezondheid. "Een toename van bijvoorbeeld het aantal tienerzwangerschappen heeft grotere gevolgen dan je zou denken:

 

"Het probleem van tienerzwangerschappen is door de ebola-uitbraak verergerd", zegt de First Lady van Sierra Leone, Sia Nyama Koroma. Dit is slechts één van de voorbeelden van seksuele problemen bij jongeren in rampgebieden. "Door de sluiting van scholen zijn jonge meisjes kwetsbaar achtergelaten in hun gemeenschappen. We hebben daardoor veel jonge meisjes verloren die in potentie belangrijke posities in de samenleving hadden kunnen bekleden."

 

Het Rode Kruis gaat de SRG en seksuele rechten beter integreren in haar werkwijzen, zodat ook jongeren beter weerbaar zijn tegen rampen. We richten ons daarbij in de eerste plaats op het beter beschikbaar maken van de zorg. Daarnaast proberen we jongeren en hun gemeenschappen meer seksueel bewust te laten worden van hun seksuele gezondheid en rechten. Zo leggen we jongeren bijvoorbeeld uit dat het van belang is om condooms te gebruiken en wijzen we hen op het risico van seksueel overdraagbare aandoeningen.


 Veiligheid en gezondheid

Om de integratie van de SRG tijdens rampen beter af te stemmen met andere partijen die betrokken zijn bij de bestrijding van rampen (zoals overheden en maatschappelijke organisaties), heeft het Rode Kruis op 20 mei 2015 deelgenomen aan de World Health Assembly van de WHO. Specifiek is er een bijdrage geleverd aan een sessie die mede is georganiseerd door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

 

Daarbij kwamen zaken aan de orde als veiligheid en gezondheid van artsen en verpleegkundigen, reproductieve gezondheid, moeder en kindzorg en psychologische zorg rondom rampen. Dit zijn alle zaken die tevens zullen worden geadresseerd bij het integreren van SRG in rampenbestrijding.

 

Het Rode Kruis heeft samen met de Philips Foundation en Pathfinder een subsidie aangevraagd ter ondersteuning van het plan om de SRG en recht te integreren in de hulpverlening.